Skip to content

Dragutin Perički Piki: Priča iz predgrađa


Na otvaranju izložbe

Galerija SUNCE, URIHO, Avenija Marina Držića 1, Zagreb
Izložba izvorne naive

Dragutin Perički Piki
Priča iz predgrađa
Od 17. 06. (u 19.00 sati) do 29. 06. 2010.

Organizator izložbe: Klub Zaprešićana „Zapreščan“, Zaprešić i Ustanova URIHO


Pogledajte galeriju radova!

Pogledajte fotografije s otvorenja autora Ivice Blažića!


Na otvaranju uzložbe


Dragutin Perički Piki
PRIČA IZ PREDGRAĐA


Kad bih se zapitao što me tjera da slikam, ne znam da li bih dao pravi odgovor. Ali jedno znam. Sve je počelo još davno u osnovnoj školi. Opisna ocjena na kraju prvog razreda iz likovnog bila je: „Voli raditi vrlo živim bojama“. Zahvaljujući dobrom likovnom pedagogu profesorici Mariji Jecić, koja nas je znala zainteresirati za slikanje, nekolicina od nas uistinu je i zavoljela crtanje.

To volimo i do danas. Od tada me neki unutarnji poriv tjera da često uzmem kist u ruku te da budem opčinjen bojom. Prvi prostor za slikanje bio je tavan u zgradi gdje smo stanovali ili podrum mog prijatelja Mladena Soršaka – Cobija.

Zbog nedostatka prostora crtao sam i u kupaonici. Sve su to bili veliki formati platana. Dok danas, kad imam uvjete za slikanje, radim puno manje formate slika. Moje odrastanje i otkrivanje osnovnih slikarskih tehnika bilo je u likovnoj sekciji KUD-a „Ilija Gregorić“ pod pažnjom doajena hrvatske naivne umjetnosti Matije Skurjenija.

Prve likovne kritike s naših skupnih izložbi pisao nam je prof. Vladimir Maleković. Tako sam i ja pokušavao stvoriti nešto ali ujedno želeći da to bude i originalno – kako sam znao reći „urbana zaprešićka naiva“. Velika je sreća da i danas u Zaprešiću snažno teče neprekinuta žila „zaprešićkog likovnog kruga“ pa inspracije ne nedostaje.

Tako i danas, bježeći od svakodnevnice, povučem se u svoj „zaštićeni“ prostor i borim se sam sa sobom u želji da budem zadovoljan s onim što ispred mene nastaje. Nastojim da se u motivima, idejama i materijalu ne ponavljam, da svaka slika priča uvijek nešto novo, izvorno, iz predgrađa, a ako u tome uspijem – ja sam sretan čovjek.

Dragutin Perički Piki

Dragutin Perički – Piki je rođen 1953. godine u Zaprešiću. Završio je srednju strojarsko -tehničku školu u Zagrebu. Prvu zajedničku izložbu imao je u Zaprešiću u organizaciji KUD – a „Ilija Gregorić“. Samouki je slikar. Sudjelovao je na više izložbi u organizaciji Narodnog sveučilišta Zaprešić (radničko stvaralaštvo) te na više likovnih kolonija u organizaciji Kluba Zaprešićana „Zapreščan“ i Hrvatskog likovnog portala „Akademija-Art“. Samostalno je izlagao 2007. u galeriji „Pod Stupi Blaž“ pod pokroviteljstvom Kluba Zaprešićana "Zapreščan“. Izlagao je na skupnim izložbama minijatura u Vršilnici, godišnjim izložbama ULS – a Zaprešić, u Muzeju „Matija Skurjeni“ i u galeriji „Sunce“ Zagreb. U svom radu koristi razne slikarske podloge kao što su staklo, karton, platno, lesonit i staklene boce. Živi i radi u Zaprešiću.

Dragutin Perički Piki
110290 Zaprešić, Zabočka 5
Izdavač: URIHO Zagreb
Za izdavača: Josip Držaić
Organizator: Klub Zaprešićana „Zapreščan“ (predsjednik Ivo Košir)
(predsjednik Kluba: Ivan Košir)
Dizajn: Akademija-Art.hr
Urednik fotografije i kataloga: Stjepan Katić
Predgovor: Dragutin Perički Piki
Postav: Mišo Vukadinović i autor
Grafička priprema i tisak: URIHO Zagreb
Naklada: 300 primjeraka
Zagreb, lipanj 2010. godine

 

Galerija SUNCE, Zagreb, Av. Marina Držića 1

tel: 385 1 6184-200 / 113; e-mail: uriho-galerijasunce@uriho.hr
Radno vrijeme: pon-pet od 10,00 do 16,00 srijedom do 17,00 sati
Subotom, nedjeljom i blagdanom zatvoreno. Ulaz slobodan
I S B N
26.05. 2010.