Skip to content

Petar Fabijan: Slutnje, nemiri, sjećanja…

Otvorenje samostalne izložbe Petra Fabijana pod nazivom Slutnje, nemiri, sjećanja… je u četvrtak, 3. rujna 2015. u 20,30 sati u Galeriji Toš u Puntu. Izložba ostaje otvorena do 23. rujna 2015.

P.Fabijan plakatKada govorimo o fotografiji gotovo uvijek pomislimo na njezinu primarnu namjenu – predstavljanje realnosti, ipak zahvaljujući talentu umjetnika ona se vrlo često izdiže iznad toga donoseći nam imaginarne i neslućene mogućnosti u kojima se zrcali svijet sasvim drukčije prirode od one na koju smo navikli.

Pričajući, odnosno oslikavajući povijest svoje obitelji; intimne trenutke sastanaka, razgovora, slutnji, nemira i ljubavi Petar Fabijan u svom najnovijem ciklusu zalazi u posebnu tematsku i oblikovnu vizualnost. Radovi nastali u okviru te intuitivne poetike otvaraju nove slojeve emocija, upletene, zanosne i magične koji se snagom mašte provlače između prikazanog. Fotografije u svojem ujednačenom tonu prikazuju atmosferu, senzibilne drhtaje uma i osjećaja koji poput tanke izmaglice pokrivaju stvarnost noseći nježnost i sjećanja. Prepuni tajanstvenosti i finoće strukture, vrijeme i mjesta se preklapaju jedinstveni i usklađeni kao u snovima . Na istom papiru tišina je krajolika, obrisi čovjeka, sjene emocija i nevidljiva snaga svjetla. Nestvarni prostor bogat je metaforama, složen od poetika. U njemu glavno mjesto ima figura čovjeka, on sjedi zamišljen, korača, sjenovit i nestvaran, prolazi kroz prizore sastavljene od rasutih komadića svijetlosti, bori se i postoji, nastojeći uhvatiti prolaznost i smisao prošlosti od koje je sazdan. Igrajući se trenucima vremena složena je tako iluzornost, promišljen prizor u kojem granice ne postoje, a naglasak je stavljen na jednu sasvim jednostavnu činjenicu, na sliku naše intime u kojoj su stvari posložene jedino po mjeri srca.

Boja koju koristi proizlazi iz beskonačnog niza mogućnosti, ona nije jednostavna već izvire iz međusobnih odnosa stvarajući energiju prostora. U vrtlogu od toplih tonova tijela do modrine atmosfere, mora i prostranstva složene su i satkane slikovite misli, u njma nema granica, a život struji i upija trenutke kojih se vrijedno sjećati. Petar Fabijan sakuplja ih i slaže stvarajući svoju priču laganu i tihu, u fokus svog fotografskog aparata stavlja ono što je doista bitno, toliko daleko od stvarnosti, a opet izvučeno i sačinjeno od nje.

mr.sc. Jasna Rodin

Petar Fabijan rođen 1980. godine u Rijeci, Hrvatska. Prve fotografije snima uz pomoć oca koji ga uvodi u svijet fotografije. Jednogodišnje fotografsko obrazovanje stječe na Mounds Park Academy, u američkom gradu St. Paulu, Minnesota. Godine 1999. odlazi na studij fotografije u Padovu, Istituto Superiore di Fotografia & Arti Visive, gdje nakon dvije godine stječe zvanje profesionalnog fotografa. Izlagao je na više samostalnih i skupih izložbi.