Skip to content

Izložba otisaka Salvadora Dalija


Interijer kuće Salvadora Dalija u Figuerasu

Pogledajte galeriju litografskih otisaka "Božanstvena komedija" Salvadora Dalija!

U galeriji Laval Nugent, u Zagrebu, otvorena je izložba 100 otisaka velikog slikara nadrealizma Salvadora Dalija. Riječ je o motivima iz "Božanstvene komedije" Dantea Alighierija koja sačinjavaju znamenito i cijenjeno bibliofilsko izdanje objavljeno u 6 grafičkih mapa. Osim tekstualnog dijela, mape sadrže 100 litografskih otisaka u boji, što predstavlja najveći i najznačajniji grafički opus u cijelom Dalijevom stvaralaštvu. Njegova "Božanstvena komedija" iznimno je tražena i među kolekcionarima.

Salvador Dalí je u povijesti zapamčen po svojim snažnim i bizarnim slikama, te kao jedan od najpoznatijih predstavnika nadrealizma u slikarstvu. Dalí je tijekom 1950. i 1952. godine naslikao niz djela inspiriranih Danteom, pa je talijanska vlada od njega naručila ilustracije za izdanje "Božanstvene komedije" u sklopu tada planiranog obilježavanja sedamstote godišnjice Danteova rođenja. Iako je talijanska vlada naposljetku odustala od narudžbe, djelo je 1963. godine izdano u Francuskoj, a na koncu i u Italiji, 1964. godine.

Talijanski izdavač Salani objavio je luksuzno izdanje, u šest kutija sa 100 koloriranih litografija prema francuskim matricama. Upravo će talijansko izdanje biti prezentirano na izložbi u Zagrebu, a ista izložba bit će postavljena i u Splitu od 24. lipnja do 24. rujna ove godine, u izložbenom prostoru Stare gradske vijećnice.

Akademija-Art.hr

01.05.2010.