Skip to content

Izlažu sudionici Baranjske umjetničke kolonije 2009.

Izlažu (sudionici prošlogodišnjeg BUK-a):
Margareta Lekić, Marko Marković, Marko Pašalić, Kata Mijatović, Ružica Zajec, Sandro Djukić, Spartak Dulić, Vlatko Vincek, Zoran Pavelić

Baranjska umjetnička kolonija nema unaprijed zadani koncepcijski okvir; objedinjavajući fokus proizlazi iz sinergije mjesta i pozvanih umjetnika. Prošle, 2009. godine. to je bio sam lokalitet, prisutan u svim radovima, od krajnje intimističkih (Ružica Zajec) do lokalno-povijesno intoniranih (Marko Pasalić) ili društveno uvjetovanih (Zoran Pavelić i Marko Marković).
S obzirom da se BUK prošle godine održavao na Zelenom otoku tik uz obalu Dunava, u radovima nekolicine umjetnika prisutan je motiv rijeke, vode, u njenom simboličnom ili geopolitičkom značenju (Sandro Djukic, Vlatko Vincek, Margareta Lekić, Kata Mijatović).
Baranjska umjetnička kolonija tradicionalna je likovna manifestacija osnovana u Baranji još 1975. S prekidom ratnih godina, BUK se održavao svake godine do 2006. na lokaciji Batina – Zeleni Otok – Puškaš (u organizaciji Općine Draž od 1998).
Od 2004. BUK je unutar tradicionalnog formata likovne kolonije, u lokalnom kontekstu, kreirao prostor za suvremenu umjetničku praksu, te za vidljiviju i aktivniju ulogu umjetnosti u promišljanju specificnosti lokalne kulture, povijesti i svakodnevnice. Od tog razdoblja, zahvaljujući sudjelovanju najznačajnijih imena suvremene hrvatske likovne scene, BUK je revitalizirao svoju ulogu na kulturnoj mapi Hrvatske.
Unazad tri godine BUK se odvijao u povijesnom kompleksu Dvoraca Tikveš, u Parku prirode Kopački rit, da bi se 2009. vratio u Batinu, na obnovljeno popularno odmaralište Zeleni otok, tik uz obalu Dunava. U tom su okruženju, umjetnici/e sudionici/e ovogodišnjeg BUK-a, beskompromisno odreagirali na vrijeme i mjesto dogadjaja.

Margareta Lekić
margaretalekic@hotmail.com

Akademija-Art.hr
29.04.2010.