Skip to content

Dan plesa u galeriji Zvonimir


Nastupaju profesionalni plesači u koreografiji Jasminke Neufeld Imrović, a kipari i slikari, predvođeni Ivanom Brankom Imrovićem, akademskim kiparom, plesne pokrete modeliraju u glini i crtežom na papiru. Uratci se predstavljaju na prigodnoj izložbi koja se može razgledati isti dan.

Plesne pokrete u glini i crtežu bilježe: Robert Budor, ak. slikar; Jennifer Garrett, ak. slikarica; Nikola Vrljić, ak. kipar; Nives Missoni, ak. slikarica; Ivan Branko Imrović, ak. kipar, te crtači, apsolventi Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu (Luka Dundur, Vedrana Cirkveni, Rene Grgić Đaković, Josip Pušenjak, Maroje Batić, Amalija Albaneže, David Schreim, Stipan Tadić).

Cjelodnevni likovno-plesni performance u osnovi promatra odnos Plesačice i harmonije, o čemu Višnja Slavica Gabout piše sljedeće: …“Usuglašavajući svoj unutarnji ritam, unutarnji zvuk i unutarnju energiju sa svojom okolinom, te svodeći sve na okuugodnu, blagotvornu mjeru, plesačica postiže jedinstveni sklad. Sklad umirujućeg, izbalansiranog energetskog polja čovjeka i njegova ambijenta. Plešući, ona stvara harmoniju cjeline od mnoštva djelića: od svojih osobnih senzacija, sjećanja i osjećanja. Od opažaja i asocijacija. Od unutarnjih stanja i svih dotad primljenih utisaka (koji uvijek nastavljaju živjeti u dubinama duha). Najposlije, od strogo strukturiranih pokreta važnih za disciplinu i čistoću suvremenog plesa, pa je plesačica Jasminke Neufeld Imrović u „PLESAČICI“ – ona sama! Kreativna individualnost kojoj su u ovom području dostupne sve tajne, pa može biti i vila i čarobnica, muza i model, žena i majka, savjetnica i učiteljica, simbol i metafora. Koja je ipak ponajprije umjetnica.“

Dan 29. travnja, u spomen na rođendan Jeana Georgesa Noverrea, začetnika modernog baleta, Međunarodni plesni odbor ustanovio je 1982. kao Svjetski dan plesa, u cilju promicanja plesne umjetnosti koja svojom univerzalnošću prevladava sve političke, kulturne i etičke prepreke. U Hrvatskoj se taj dan obilježava od 1999. godine, a od 2000. organizaciju proslave i distribuiranje plesne poruke po Hrvatskoj preuzima Plesni odbor Hrvatskog centra ITI. Na taj dan čita se međunarodna poruka, koja je ove godine potekla od argentinskog koreografa Julia Bocce, kao i nacionalna poruka. Ovu potonju napisala je primabalerina Maja Bezjak, koja poziva svu djecu i mlade da se pridruže plesačima čiji je „svijet još uvijek pun ljepota i jednostavnih radosti, koji, veličanstven u svojoj neposrednosti i trajanju, pokretom izražava govor duše“.

Zrinka Pillauer Marić, voditeljica Galerije
galerija.zvonimir@morh.hr

Akademija-Art.hr
27.04.2010.