Skip to content

Izložba Mate Gerecija u Bjelovaru

Izložba slika akademskog slikara Mate Gerecija otvara se 04. svibnja 2010. godine, u školskoj knjižnici Komercijalne i trgovačke škole u Bjelovaru.
Ovim programom nastavljamo s izložbenom djelatnošću naše knjižnice i posebno smo sretni što će osebujne slike Mate Gerecija oplemeniti naš prostor. Također je ovo prigoda za afirmaciju stvaralaštva prosvjetnih djelatnika i predstavljanje recentne likovne produkcije. Pozivamo učenike, nastavnike, djelatnike škola, ali i sve zainteresirane građane Bjelovara da posjete ovu izložbu.

O likovnom izričaju Mate Gerecija Dušan Gačić kaže: Biti u prirodi sam, biti izazvan zagonetkama tog okruženja, prepoznavati i osjećati njene tajne, to znači biti u prirodu zaljubljen. Širokim potezima uljane boje slikati poeme, akvarelom razotkriti likovne sonete, uhvatiti neponovljivo haiku krokijima, to znači milovati ovu ljubav. A doživljeno moći prenijeti  i drugima, znači biti slikar – likovni umjetnik. Još jednu riječ treba pridodati navedenom, riječ koja je temelj, podloga svakom autorskom nastojanju: Iskrenost. Sve sam ovo prepoznavao i otkrivao (nerijetko i sa zavišću), u djelima Mate Gerecija prateći njegov slikarski rad još od zajedničkih studentskih dana. On je umjetnik koji upornom i iskrenom znatiželjom u svom okruženju traži, promatra, otkriva i konačno, stvara ljepotu. Daleko od pokušaja svake revolucionarne umjetničke eskapade, Matina se likovna nastojanja oslanjaju na tradiciju i provjerene slikarske vrijednosti. U nekim njegovim radovima znamo iščitati i poneki fini dijalog s Manetom, Cezanneom ili Vlaminckom, Becićem, Junekom ili Vaništom… A ipak,  tu je, prije svega, osjetljivo i samo Matino oko i ruka koja sabire doživljaje u prepoznatljive kompozicije ovog autora…

Mato Gereci je rođen 1957. godine u Garešnici gdje završava osnovnu školu i gimnaziju. Prve poticaje za slikanje dobiva u osnovnoj školi, a daljnje u gimnaziji. Akademiju likovnih umjetnosti završava 1981. godine i otada radi kao profesor likovne kulture u osnovnoj školi. Autor je više od dvadeset samostalnih izložaba, a brojne su skupne izložbe na kojima je izlagao. Sudjelovao je u radu brojnih likovnih kolonija i humanitarnih aukcija. Od 1981. godine član je HDLU-a. Njegove su omiljene teme pejzaž i mrtva priroda. Najveći dio svog slikarskog opusa posvetio je moslavačkom pejzažu. Za dugogodišnji rad na području likovne umjetnosti nagrađen je 2008. godine Svečanom plaketom i Poveljom grada Garešnice.

Tatjana Kreštan, prof.

tatjana71@yahoo.com

Akademija-Art.hr
27.04.2010.