Skip to content

MSU Zagreb: Tobogan – kotač budućnosti

 

Muzej suvremene umjetnosti Zagreb svojim projektom Tobogan – kotač budućnosti uključio se u zajedničku muzejsku edukativnu akciju i nagradnu igru Kotač, koja se već petnaest godina odvija u mnogim zagrebačkim i hrvatskim muzejima i galerijama. Ove godine 59 hrvatskih muzeja, galerija i knjižnica tom akcijom obilježava Međunarodni dan muzeja. Akcija je u prvom redu namijenjena mladim posjetiteljima, učenicima osnovnih i srednjih škola. Kao i dosadašnje akcije, i Kotač se odvija u organizaciji Sekcije za muzejsku pedagogiju pri Hrvatskom muzejskom društvu, a domaćin akcije je Etnografski muzej u Zagrebu.
Projekt Muzeja suvremene umjetnosti nadahnut je skulpturom Dvostruki tobogan, belgijsko-njemačkog umjetnika Carstena Höllera, smještenom ispod sjevernog krila Muzeja, a naslovili smo ga Tobogan – kotač budućnosti. 
Može li tobogan biti prijevozno sredstvo budućnosti? To pitanje postavlja umjetnik Carsten Höller kada projektira tobogane kao umjetničko djelo, zapravo skulpture koje nas istodobno pozivaju na užitak gledanja i spuštanja niz njih. 
U želji da iskuša mogućnosti premrežavanja megalopolisa, kao što je primjerice London, jeftinim i ekološki prihvatljivim sredstvom javnoga prijevoza, godine 2007. konstruirao je pet velikih tobogana u londonskom muzeju Tate Modern. Automobil je promijenio našu percepciju prostora i vremena u 20. stoljeću. Tobogan bi mogao promijeniti naš pojam o kretanju kroz vrijeme u 21. stoljeću, smatra taj umjetnik! 
Dvostruki tobogan Carstena Höllera, posebno napravljen za zagrebački Muzej suvremene umjetnosti, osim što ubrzava putovanje s trećeg i drugog kata zgrade do prizemlja, pokreće i naše moždane vijuge te se s pravom pitamo: je li tobogan zapravo kotač budućnosti? 
Autorica i voditeljica programa: Nada Beroš, viša kustosica
PROGRAM RADIONICA I NAGRADNA IGRA
Uz program „Tobogan – kotač budućnosti“ bit će organizirane četiri tematske radionice za mlade različitog uzrasta i iskustva – za učenike osnovnih škola i srednjoškolce.
U nagradnoj igri „tražilici“ mladi će posjetitelji potražiti koja se djela u postavu Zbirki u pokretu mogu povezati s kotačem, kretanjem, vrtnjom i sl. te ih potom opisati i duhovito komentirati. Najzanimljiviji i najduhovitiji odgovori bit će nagrađeni prigodnim darovima. Glavna nagrada je bicikl KHS Alite 100. 
Završetak akcije i Međunarodni dan muzeja bit će obilježeni u MSU-u, u Dvorani Gorgona, predstavom za djecu P/OKRENI SE! u suradnji s Učilištem ZKM-a, u utorak, 18. 5. 2010. u 18 sati u Dvorani Gorgona. Predstava je besplatna, potrebno je predbilježiti se za ulaznice na telefon: 01 60 52 700
Proglašenje nagrada je u subotu 22. 5. 2010. u 16 sati. 
RASPORED RADIONICA
Tehnička radionica: Koliko je težak Dvostruki tobogan?
Kako je nastao Dvostruki tobogan? Kako je postavljen u MSU-u? Koliko je težak?
Koliko je visok, kolikog su promjera cijevi od inoksa i polikarbonata, a kojom se brzinom spuštamo niz njega? O svemu tome, uz tehničke nacrte, fotografije i video o procesu gradnje, saznat ćemo na radionici koju će voditi Hrvoje Balaško, direktor tvrtke AVC koja je postavila Dvostruki tobogan u MSU-u.   
Vrijeme održavanja: subota, 24. travnja, od 16 do 18 sati
Voditelj: mr.sci. Hrvoje Balaško
Radionica modeliranja: Krivulje i putanje
U radionicama modeliranja nastat će interpretacije, modeli i makete Dvostrukog tobogana, u različitim materijalima, od glinamola, preko limova i gume do plastičnih cijevi. U radionice će biti uključena i djeca i mladi iz Centra Vinko Bek (slabovidne i slijepe osobe). Radionice će započeti razgovorom i crtanjem, a nastaviti se modeliranjem. Pojedini primjeri koji su nastali tijekom radionica – od vjernih maketa do slobodno interpretiranih Tobogana Carstena Höllera – poslužit će kao didaktički materijal za vodstvo slijepih i slabovidnih osoba.
Radionice će biti realizirane u suradnji s Centrom Vinko Bek. 
Voditeljica: Ika Peraić, akademska kiparica
Volonteri: apsolventi studija kiparstva ALU Zagreb
Vrijeme održavanja:
nedjelja, 25. 4. od 16 do 18 sati
nedjelja, 2. 5. od 16 do 18 sati
Radionice mode i odijevanja 
Što i kako se odjenuti za spuštanje toboganom? Kako bi izgledala moda u doba u kojem je tobogan jedno od najvažnijih sredstava povezivanja?
Voditeljica: Lidija Fištrek, modna dizajnerica
Vrijeme održavanja:
subota, 15. 5. od 16 do 18 sati
nedjelja, 16. 5. od 16 do 18 sati
Radionica stripa: Grad budućnosti
Kako bi izgledao grad budućnosti u kojem su glavna prijevozna sredstva tobogani različitih oblika i veličina? Mogu li se toboganom ljudi kretati i uvis ili samo spuštati? Kakvi bi trebali biti novi prometni znakovi unutar takvoga grada?
Voditeljica: Ivana Armanini, akademska slikarica
Vrijeme održavanja:
subota, 8. 5. od 16 do 18 sati 
nedjelja, 9. 5. od 16 do 18 sati
Dizajn plakata i letka: Ivana Armanini
Medijski pokrovitelj: Modra lasta 
Sponzor glavne nagrade: Keindl-sport, Zagreb

Akademija-Art.hr