Skip to content

Ante Tonči Vladislavić: ONO, dizajn svjetlećeg tekstila

ONO je koncept tržišne marke koji je A. T. Vladislavić deponirao u Hrvatskoj autorskoj agenciji te zaštitio u Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo. Riječ je o brandu koji pokriva različite predmete modnog i tekstilnog dizajna.

Na ovoj izložbi autor kroz niz radova navedene robne marke propituje relaciju tekstil – odjeća – umjetnost, u mediju reflektirajućeg, „svjetlećeg“ tekstila. Reflektirajući tekstil koristi se uglavnom u zaštitnoj i radnoj odjeći, u funkciji zaštite ili upozorenja, prema specificiranim europskim normama i standardima. Autor ga na ovoj izložbi koristi drugačije: kao materijal za ”tekstilne grafike” koje tekstilnu ”svjetlost” okreću prema zakonitostima slike, te kao materijal za  oblikovanje trodimenzionalnih odjevnih predmeta, ali ne primarno “modnih”. Ova ”svjetlosna” dimenzija tekstilu daje mogućnost da ide u smjeru drugačijem od mode ili  trendova i da afirmira nove vrijednosti materijala na način da otkriju svoju (spasonosnu) auru upravo u trenutku  kad zavlada mrak. Pomoću svjetla, odjevni predmeti drugačije vezuju i prenose ritualne i simboličke kodove koji transcendiraju prvotnu funkciju, dob i rod i status, i na taj način otvaraju pitanje o novoj dimenziji tekstila i mode općenito.  
„ONO djela su doslovno auratska, uslijed retro-reflektivnog efekta, hermeneutski dovodeći prikazano do pojavljivanja. Upućujući na govor o odumiranju, disoluciji simboličke aure umjetničkog djela uspostavljenog u visokom modernizmu; na primanje umjetnosti – koja je autonomna i transestetski kodirana – na rastresen način. „Exhibition value“ umjetnosti estetike bez iluzije generira novu, dodanu vrijednost, „exchange value“: potvrđujući izložbu kao medij ili mjesto razmjene, komunikacije publike i umjetničkog djela.“ (Silva Kalčić, iz predgovora)

Dio radova koji pogledati na:

http://ulupuh.blogspot.com/2010/04/ante-tonci-vladislavic-ono-dizajn.html

Tonči Vladislavić je rođen 1947. na otoku Braču. Godine 1978. diplomirao je dizajn odjeće i tekstila na Višoj tekstilnoj školi u Zagrebu pri Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu. Godine 1985. diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu i stekao naziv Prof. likovnog odgoja i likovne kulture. Trenutno radi u svojstvu redovitog profesora na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci. Interes rada usmjeren mu je na kostimografiju, modni i odjevni dizajn kao i na područja iz Teorije mode. Autorom je mnogih kostimografskih i modno-dizajnerskih projekata. Član je udruge umjetnika HDLU, ULUPUH, HDD, kao i europske asocijacije ETN – european textile network. Živi u Zagrebu.

Maša Štrbac, voditeljica Galerije ULUPUH
galerija-ulupuh@zg.t-com.hr

Akademija-Art.net