Skip to content

Edukativni lutkarski projekt „Očko Čitaćirko“

Riječ je o partnerskom projektu ULUPUH-a i Plesne grupe Burka iz Samobora kojim se u djece predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta (niži razredi) želi potaknuti ljubav prema čitanju i likovnom izražavanju. Projekt se izvodi u formi polusatne lutkarske predstave čiji je glavni protagonist lutak u liku dječaka Očko Čitaćirko. Izveden od mekanog materijala, podatan je za izvođenje najrazličitijih kretnji i ekspresija lica. Tijekom predstave lutak djeci čita ulomke pjesama i pokazuje dječje crteže iz svoje bilježnice, tzv. „Kupusare“, potičući i njih da se likovno izražavaju. O knjigama koje je pročitao govori im živahno i sa zaraznim optimizmom, predstavljajući čitanje i kreativno izražavanje kao aktivnosti u kojima se najljepše provodi vrijeme. Predstava završava plesnom točkom u kojoj Očko izvodi najrazličitije pokrete, pokazujući i na taj način vedru stranu svojega karaktera.
Cilj je projekta ukazati na edukativne mogućnosti scenske lutke i sugestivnu snagu prenošenja kvalitetne poruke kroz njenu interakciju sa ciljanom publikom. Projekt ujedno doprinosi afirmaciji i popularizaciji lutke kao izražajnog medija, upoznajući djecu s materijalima i postupcima njene izrade.
Projekt je premijerno predstavljen u okviru Stručnog skupa „Dječji odjeli bez granica“ u organizaciji Gradske knjižnice Vinkovci – Dječje knjižnice mira, u studenom 2009. godine. Planira se njegova provedba u osnovnim školama, dječjim vrtićima, dječjim odjelima u knjižnicama te centrima za kulturu.
Autorica projekta i izvođačica: Neda Marović Turković, plesna pedagoginja sa dugogodišnjim stažem u radu s djecom
Autor lutke: Zlatko Turković, akad. slikar, član ULUPUH-ove Sekcije za oblikovanje igračaka i lutaka
Izvođačica plesne točke s lutkom: Lu Turković, plesačica
Nositelj projekta: Plesna grupa Burka, Samobor
Osvrt na projekt u tisku možete pročitati na: www.samoborskiglasnik.net/kult.asp?datum=20100212#1455

Kontakt:
Neda Marović Turković
neda.marovic@inet.hr

akademija-art.hr

Optimized by Optimole