Skip to content

Edo Murtić: Rat

Izložba "Rat" prvi puta u Zagrebu predstavlja Murtićeva djela inspirirana tragičnim ratnim zbivanjima.

Edo Murtić, jedna od najznačajnijih umjetničkih osobnosti Hrvatske druge polovine 20. stoljeća. Njegov impresivni opus u slijedu desetljeća svoga nastajanja, visoko je valoriziran od publike i kritike ostajući vrijednosna konstanta hrvatske i europske umjetnosti.

Na preko tristo crteža i gvaševa, među kojima su i ciklusi potaknuti Domovinskim ratom, Murtić donosi ljudsku i umjetničku reakciju na ratna događanja. Izložba je svojim osebujnim postavom crteža na papiru, city light formatima i video projekcijama, koncipirana kao svojevrsna ambijentalna instalacija kriptičnog karaktera, koja svojim specifičnim sadržajem i značenjem predstavlja, s posebnošću prostora Paviljona, jedinstven likovni događaj.
Sastavni dio izložbe čini i niz gvaševa iz ciklusa "Oči straha" nastalih 90-ih godina prošlog stoljeća, te predlošci za grafičku mapu «Jama» iz 1982. godine.
Karakterističnim rukopisom apstraktnog karaktera, s tek povremenom asocijativnošću figurativnog, Murtić uvjerljivo donosi doživljaj drame vremena. Neposrednošću iskaza krokijevske direktnosti, Murtić bilježi trenutke i stanja makabričnog i simboličnog značenja.
Izložba ratnog ciklusa koja je prošle godine postavljena u devastiranoj sarajevskoj Vijećnici, koncipirana je kao dijalog Murtićevih djela i ratom teško oštećene arhitekture, te se smatra jednim od najznačajnijih kulturnih događaja u Sarajevu u posljednjih 10 godina. 
Edo Murtić je izlagao u mnogim renomiranim hrvatskim i svjetskim galerijama predstavljajući se retrospektivnim pregledima i izložbenim ciklusima. Njegova su djela prisutna u privatnim i javnim kolekcijama po čitavom svijetu. Dobitnik je velikog broja uglednih svjetskih i hrvatskih likovnih nagrada.

Stella Mihelj