Skip to content

Đukarić: Atmosfera u akvarelu

Samostalna izložba akvarela Dušana Djukarića u LTG-galeriji, u Banja Luci, ul. Kralja Petra I Karađorđevića.
Dušan Djukarić, uvaženi majstor akvarela, s lakoćom vlada atmosferom slike, podjednako uspješno u svim motivima: gradskih i žanr scena, marina, aktova, pejsaža. Slika svijet i događaje oko nas, uvodeći nas u veliku tajnu akvarela, u najtežoj disciplini slikarstva vladanja atmosferom.
Tu Djukarić postiže impresivne rezultate u scenama: Venecije, Beograda, pejsaža, čineći da točno zna kako dizajnom boje utječe na naše raspoloženje. Slikar koji ima plodnu stvaralačku biografiju, paralelno s akvarelom, vrlo uspešno oslikava crkve i manastire. Imao veći broj grupnih i samostalni izložbi. Izdvajamo galerju "Progres" te „Etnografski muzej", s cijelom otkupljenom izložbom na otvaranju. Više puta je nagrađivan.

U svijetu slikarstva Dušan Đukarić je poznat i priznat po svojim akvarelima, koji jednom viđeeni ostaju trajno u pamćenju. Tematski gledano, njegovi akvareli se bave svijetom iz slikarevog okruženja. Tu su pejsaži, gradski i morski, ljudska figura, akt, životinje. Međutim, bilo koja tema da je u pitanju, njegove slike su podjednako nježne, lirske, obavijene atmosferom neposrednosti i topline.

U gradskim motivima često prepoznajemo ulice i dijelove Beograda kojim svakodnevno prolazimo, ali sada u drugoj svjetlosti i poetskom koloritu. Gradska gužva i sivilo ulica ima novi izgled i iznenađujući likovni sadržaj. Sve je kolorističnije nego u stvarnosti, a atmosfera izmaglice u pozadini još više doprinosi pitomosti formi.
Slikajući morske prizore – obale, čamce, ribare, marine, Đukarić je još suptilni i prozračniji. Akvareli su puni svjetlosti, plavetnila neba i treperavih refleksa sunčevih zraka o površinu vode. Ovdje je slikar prikazao vrhunac svog umijeća, istančanost oka i spretnost ruke. Osejćajem za materiju, uspješno nam dočarava razliku između neuhvatljivosti vode i svjetlosti, nasuprot čvrstoći kamena, građevine, drveta.
Dušan slika i ljudsku figuru, aktove, kao i zivotinje sa podjednakim uspehom. Pijetao s ogromnom purpurnom krijestom, mačka široko ovorenih začuđenih očiju, slike su koje samo veliki poznavatelj duše životinja i majstor akvarela može naslikati.
Kolorit njegovih akvarela se kreće od srebrnastih plavičastih, okerastih, do purpurno crvenih i ljubičastih tonova. Element svijetlosti, nezamjenljiv na akvarelu, doprinosi atmosferi lepršavosti kojom slikar obavija svoje slike. Potezom istovremeno slobodnim i dovoljno preciznim nikada ne gubi iz vida izgled forme koje slika, a ipak ostaje dovoljno liričan i neuhvatljiv.
Imajući u vidu zahtjevnost tehnike akvarela, ostaje nam da priznamo veliku virtuoznost Dušana Đukarića, čini se, s lakoćom stvara svoje akvarele pune optimizma i ljepote. Pogled na njih će nesumnjivo svakom gledatelju uliti dašak dobrog raspoloženja i ljubavi za umetnosti.
Ema Radovanović

Akademija-Art.net