Skip to content

Miljenka Šepić: Stablo

 
Organizator izložbe je HDLU Rijeka

Sample Image
ELEMENT ZRAK,Sjena, 2008. akril, platno, 1000 x 100 cm

Miljenka Šepić, Energija boje

Novi ciklus slika Miljenke Šepić nosi naslov "Stablo". Motiv je predočen u svojoj mnogoznačnoj simbolici uspinjanja iz dubine zemlje prema visinama neba i cikličnog obnavljanja života, kao kozmičko stablo koje povezuje duhovni i materijalni svijet i kao arhetip koji okuplja sve elemente (zemlja, vatra, voda, zrak). Svaki od elemenata nosi imaginarnu zbiljnost, jedan na drugoga djeluje, jedan drugoga oblikuje matematičkom pravilnošću. Svaki od elemenata potiče i pokreće nastajanje nizova slika koje se razlikuju u vizualnosti i u načinu izvedbe, a puno značenje dobivaju tek u cjelini. Da bismo razumjeli neke aspekte njezine oslonjenosti na filozofiju Istoka, njenu tehniku slikanja i proces kroz koji ona slijedi teoriju o bojama Johannesa Ittena, koja je odredila formalno-izvedbenu dimenziju njenog recentnog slikarstva i koja je najstroži i najkonkretniji razlog njene obrane slikarskog medija, treba istaknuti koliko joj je važno prenijeti na slikarsko platno energiju prirode, kanalizirati je i organizirati, učiniti vidljivim njeno kretanje, zarobiti je u prostoru slike, dati joj organski intenzitet.

Sample Image
ELEMENT VATRA ,Sjena, 2008. akril, platno, 810 x 60 cm

Njezina je slika boja kojom razvija ideju, jasno, čisto, temeljem zapisa i proračuna, pomno razrađenog i pojašnjenog teorijskog dijela. Ideju najprije opisno razradi na papiru sustavnim bilježenjem kromatskih vrijednosti, izračunavanjem omjera, stabilnosti, pravilnih i čvrstih geometrijskih odnosa. Izučava samostalnost boje, njezine energijske vrijednosti, karakter, čvrstoću, psihičke efekte, optičke značajke, međuodnose, bavi se bojom kao najvažnijim sredstvom izričaja, ne s formalnog, već s kolorističkog stajališta. Svaka slika ima svoj projekt, dakle, umjesto izravnog doživljaja, autorica nudi analizu i definiranu ideju.

Do 2005. slikala je tako da je na platnu rasprostranjenom na livadi bojama hvatala sve što se na tom segmentu livade događalo: svjetlo i sjene, strujanje zraka, pokrete lišća na drveću, mijene boja, svu energiju toga trenutka, sve dok se platno ne bi poistovjetilo s prirodom i postalo identičnim tragom prirode. Pritom je nisu zanimali tonski odnosi ni gradacije ni predmetnost. Iz takvih slikarskih iskustava proizašle su nove likovne priče: ciklusi Livade i brajde, Gaia, Zemlja, vatra, voda, zrak (izložen prošle godine u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci) te najnoviji ciklus Stablo.

Sample Image
stablo, sjena, 2008. 10 x 100 x 70 cm

Dok je ciklus Zemlja, vatra, voda, zrak  temeljila na energiji prirode, ciklus  Stablo gradila je na energiji boje koja ne oponaša prirodu. Autorica je sama odlučivala koje će boje preuzeti ulogu sjena a koje svjetla, koje boje u sebi nose akciju, žar i zanos elementa vatra, osjetljivost, osjećajnost i vizualnu dubinu elementa voda, pokretljivost i vibrantnost elementa zrak, te materijalnost, čvrstoću, stabilnost i moć elementa zemlja. Shematizirano stablo raste apsorbirajući energiju boje, širi grane u vodoravnim ili kosim rasterima, izrasta u primarnu formu arhetipskog značenja, kao vječna ideja iz koje izlaze oblici umjetnosti i života.

Nema kaosa u njenoj slici. Vodoravnost kompozicije omogućuje uvid u slijed kretanja, naglašava kompaktnu strukturu cjeline, ali i stabilizira polje slike koje je odsječak veće cjeline. I forma platna (kvadrat i pravokutnik položen okomito ili vodoravno) doprinosi značenju onoga što se pojavljuje u prostoru slike. Slikarska se organizacija ne prepoznaje odmah. Strukturiranje površine daje dojam da slika vibrira, brojna žarišta energije dovode površinu u napeto stanje, prisiljavaju oko na pokret, ne dopuštaju oku da zastane ili pronađe uporište na kojemu bi se odmorilo. Zapažaj stvarnosti razbijen je poentilističkom paletom, ali rezultat je kontroliran, na slici je uspostavljeno stanje reda i ravnovjesja, ispod oslobođene boje i zbijene strukture razabire se geometrijska strogost i analiza, racionalizirana spoznaja poentilista koja doprinosi impersonalnosti slike.
Slikarski put Miljenke Šepić započeo je akademskim studijem na venecijanskoj Accademia di Belle Arti (klasa prof. Carmela Zottija) i nastavio se početkom osamdesetih godina prošloga stoljeća kada je odabrala figuraciju i ekspresivni izričaj. Krajem osamdesetih približila se slikarstvu uzorka (pattern painting), početkom devedesetih očito je njezino zanimanje za boju i fakturu te za rukopis kaligrafskog znaka, sredinom devedesetih našla je čvrsto sidrište u prirodi, u osamljenom atelijeru Luskino kraj Matulja. Od tada do danas svoj umjetnički identitet i slikarsko sazrijevanje temelji na istinskoj i dubokoj povezanosti s prirodom te na pomnom istraživanju puta koji je odabrala i koji slijedi bez skretanja i dilema. Njene recentne slike doprinose razumijevanju i definiranju suvremenog slikarstva, što ono jest i što ono može biti, u apstrakciji i u konceptualnosti.
Branka Arh

Sample Image

Miljenka Šepić
je rođena je 1955. godine u Opatiji. Diplomirala je 1978. na Odjelu za likovnu umjetnost Pedagoške akademije u Rijeci. Diplomirala je slikarstvo u klasi prof. Carmela Zottija na Accademiji di Belle Arti u Veneciji 1985. godine. Stručno se usavršavala na Staatliche Akademie der Bildenden  Kuenste u Stuttgartu 1987/ 88. godine.Studijski boravila u Cite internationale des Arts u Parizu 1999., 2000. i 2004. godine. Ostvarila je mnogobrojne samostalne izložbe u zemlji i inozemstvu te sudjelovala na mnogim grupnim izložbama. Od 1985.djeluje kao samostalna umjetnica. Živi i radi u Opatiji.
email : miljenka.sepic@ri.t-com.hr

Sample Image
STABLO, stabla, 500 x 70 cm

STABLO

ELEMENT ZEMLJA : Stabla , 2008. akril, platno, 500 x 70 cm
ELEMENT VATRA : Sjena , 2008. akril, platno,  810 x 60 cm 
ELEMENT VODA : Sjena , 2008. akril, platno, 1000 x 70 cm
ELEMENT ZRAK : Sjena ,  2008. akril, platno, 1000 x 100 cm
ELEMENT ZEMLJA:  Stabla, 2009.akril, platno,  250 x 70 cm
ELEMENT VATRA: Sjena, 2009.akril, platno, 350 x  50 cm
ELEMENT VODA: Sjena, 2009. akril, platno, 350 x 50 cm
ELEMENT ZRAK: Sjena, 2009.akril, platno, 250 x 50 cm
Element zemlja ima energiju stabilnosti.
Element vatra ima energiju akcije.
Element voda ima energiju mira.
Element zrak ima energiju kretanja.

Jasna Rodin
hdlur@ri.t-com.hr

Akademija-Art.net