Skip to content

Hrvatski i makedonski krajolici

Izložba akvarela dr. Nikole Grozanovskog Kolea pod nazivom "Hrvatski i makedonski krajolici i vedute", otvara se 21. siječnja 2010. godine, u prostoru Hrvatske matice iseljenika.

Izložbu otvara književnik Josip Palada, a umjetničko-glazbeni dio programa izvode studentice Glabenog zavoda.

Nikola Grozdaniovski Kole slika od mladih dana, no ono po čemu je postao čuven je – akvarel. Tehnika vodenih boja, njihova mekoća, nježnost i bjelina papira, koja surađuje u kompoziciji odgovara opažajnom senzibilitetu Grozanovskog. Budući da je zavičajno vezan za zagorski krajolik i zagrebačku okolicu na poseban način, Kole ih je majstorski postavio u kompoziciju. O slikarskom senzibilitetu ovog umjetnika, po zanimanju liječnika, upravo svjedoči i postavljena izložba u Hrvatskoj matici iseljenika.

Nikola Kole Grozdanovski, dr. med., rođen je 1932. godine u Štrbovu, na raskošnoj Ijepoti Prespe (R. Makedonija), gdje završava osnovnu školu. Srednju školu i Medicinski fakultet završava u Skopju, a specijalizaciju opće medicine u Zagrebu. Slikanjem se bavi od srednjoškolskih dana. Godine 1957. u Skopju završava seminar povijesti umjetnosti i slikarstva kod akademskog slikara prof. Riste Lozanovskog. Samostalno izlaže od 1957. godine. Do danas je imao preko 130 samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Član je Likovne sekcije Hrvatskog liječničkog zbora i Hrvatskog likovnog društva. Godine1964. dolazi, kao liječnik, u Hrvatsko zagorje, u Bednju. Impresioniran pitomom raskoši zagorskih brega, hižica i klijeti, poklanja im svu svoju ljubav u ciklusu: "Suze za zagorske brege", te kasnije u ciklusu "Lirski intermezzo".

Akademija-Art.net