Skip to content

Spomenik promjeni

Izložba "Monument to Transformation" dio je istoimenog interdisciplinarnog projekta Zbyneka Baladrana i Vita Havraneka koji se odvija od 2006. godine putem izložbi, diskusija, produciranja umjetničkih radova i teorijskih tekstova te web stranice. Pojedini dijelovi projekta realizirani su u više međunarodnih institucija (Frankfurter Kunstverein u Frankfurtu, Le Plateau Gallery u Parizu, Moravska galerie v Brne u Brnu, Karlin Hal u Pragu, Index Foundation u Stockholmu), a umjetnici kao sto su Sanja Iveković, Milica Tomić, Little Warsaw, Vangelis Vlahos, Kajsa Dahlberg, Erick Beltran te teoretičari Chantal Mouffe, Aleksander Kiossew i Keiko Sei samo su neki od dosadašnjih sudionika. Glavni partner u projektu je ERSTE Stiftung, a podržan je i od strane Ministarstva kulture Republike Česke. Na zagrebačkoj izložbi biti će predstavljeni radovi sljedećih umjetnika: Artura Zmijewskog, Lise Harlev, Angguna Priamboda, Fernanda Sancheza Castille, Anibala Lopeza, Lie Perjovschi, Lide Abdul, Ivana Moudova, Jirija Kovande i Ericka Beltrana.

Vit Havranek je povjesničar umjetnosti i teoretičar. Radio je kao kustos u Gradskoj galeriji u Pragu i Nacionalnoj Galeriji, a od 2002. voditelj je inicijative tranzit.cz (www.tranzit.org). U brojnim katalozima objavljivao je tekstove o suvremenoj umjetnosti (Centre Pompidou Paris, MIT Press itd.) te organizirao i kurirao brojne izložbe (Secession Vienna, tranzitdielne Bratislava, Le Plateau Paris, Frankfurter Kunstverein, Municipal Gallery Prague itd.). Partnerski je urednik JRP Ringier (Zurich) i predavač na praškoj Akademiji primijenjenih umjetnosti te u inozemstvu (Stedelijk Museum, MIT Boston, Konstfack Stockholm itd.). Izabran je za kustosa europske bijenalne smotre Manifesta 8 2010. godine.

Zbynek Baladran je umjetnik, pisac i kustos s prebivalištem u Pragu. Studirao je povijest umjetnosti na Karlovom sveučilistu u Pragu te vizualnu umjetnost na Akademiji lijepih umjetnosti. Redovito izlaze u Českoj i inozemstvu (Manifesta 5, Folkwang Museum Essen, Monthermoso Vittori itd.). Jedan je od osnivača i kustosa galerije tranzitdisplay u Pragu. Od 2006. radi na projektu Monument to Transformation.

Izložba predstavlja rezultat dvogodišnjeg istraživanja "socijalne transformacije". Zamišljena je kao imaginativni i analitički prostor koji, promatran s distance, omogućuje posjetitelju uočavanje i reflektiranje procesa promjena započetih padom Željezne zavjese i prisutnih u određenoj mjeri do danas. Temi se pristupa s idejom o osjećaju iskonske povezanosti s promjenama – na neki ih način sami formiramo, a i njihovi učinci tiču se nas samih. Stoga se radi o pokušaju da se na promjenu gleda kao na proces "iz-življenja", tj. postupnog odumiranja fenomena.

Istražujući transformacijske procese, napustili smo reduktivne teorije regije iz koje dolazimo i koju predstavljamo. Proširili smo istraživanje na umjetničke i teorijske produkte koji reflektiraju fenomen transformacije u Španjolskoj, Indoneziji, Afganistanu, Bugarskoj, Njemačkoj, Albaniji, Meksiku i Poljskoj. Pokušaj nove formulacije translokalnih spečificnosti transformacije kao cilj ima napuštanje stigmatičnog konstrukta "Istočne Europe" i zauzimanje za diferenciranu, autoritativnu i novu mapu svijeta transformacije.

Izložba predstavlja grupu teorijskih i umjetničkih produkata sa zajedničkim ishodištem u određenom vremenu i prostoru koji predstavljaju sumu prošlih radnji. Motiv zajedničkog povratka u prošlost je potreba za dokidanjem jasnoće i konačnosti perspektive "transformacije" koju stječemo osobnim iskustvom.

Isječak iz teksta Vita Havraneka i Zbyneka Baladrana

Akademija-Art.net