Skip to content

Margareta Krstić izlaže u New Yorku

U Gallery MC 549 west 52 nd street, 8 th floor New York, 13. veljače, a u organizaciji CROARTIA INSTITUTE iz New York i agencije Peti element iz Splita, otvara se samostalna izložba kiparice Margarete Krstić na temu Kako su živjeli i odijevali se naši stari. Izlažu se keramički radovi s movivima prvog hrvatskog kralja Tomislava, Zvonimira i Krešimira, grobnička mlikarica, vodarica, riječke patricijke i morčići.
Svečano otvorenje izložbe je 15. veljače od 18 – 21 sat. Izložbu će otvoriti  hrvatska veleposlanica u SAD-u gospođa Kolinda Grabar Kitarović.

Margareta Krstić je rođena je na Sušaku i živi u Podkilavcu. Keramikom i slikarstvom bavi se od 1999. godine i godinama radi na velikoj nekomercijalnoj temi „Kako su živjeli i odijevali se naši stari krajem 19. i početkom 20. stoljeća". Na tu temu napravila je nekoliko varijanti jaslica s tim da je dodala novi element, prve hrvatske kraljeve; Tomislava, Krešimira i Zvonimira, kao vezu s nacionalnom prošlošću i povijesnim ponosom" kako u njenom katalogu naglašava Theodor de Canziani, prof.

Keramika Margarete Krstić odlikuje se izuzetnim kvalitativnim razvojem. Započevši samouka „pozvana" od masne zemlje svog roditeljskog okolja da poput pradavnih naših predaka mijesi, spaja, kida i oblikuje, Margareta je osjetilima i sticanim iskustvom producirala ono što ju od djetinjstva potiče i inspirira. Upravo tematski vezana za svakodnevlje svoga kraja u bilježenju „života" koji neumitno nestaje daje nam iskreni iskaz generacija koje su tu „prošlost" mogle živjeti do nedavna, do zadnje mlikarice Matilde, vodarice, drvarice, pralje i svega onoga što je značilo život i preživljavanje Grobnika i Grobinštine iz koje potječe.
Drugi ciklus skulptura su one religioznog karaktera te osobito motiv jaslica koje gotovo dječjim oduševljenjem stvara u nebrojenim varijantama.
Jaslice iz različitih keramičkih tehnika (villanoviana, bucchero, raku, terakota itd.) inspirirane su najrazličitijim poticajima okolja bližeg i daljeg a obišle su cijeli svijet, od Grobnika, Rijeke do Verone, Cunea, Assisia, Rim (Italija), Lublina (Poljska) i Betlehema.

Akademija-Art.net