Skip to content

20 hrvatskih umjetnika izlaže u Parizu


prestižnom pariškom muzeju koja će se pod nazivom "Između nacija i generacija. Obećanja iz prošlosti", otvoriti 14. travnja.


Uz nju će u Centru Pompidou izlagati još neki od naših najvećih autora: bit će pokazani radovi Julija Knifera, Dimitrija Bašičevića Mangelosa, Mladena Stilinovića, Gorana Trbuljaka, članova grupe Gorgona, Tomislava Gotovca, Dalbora Martinisa, Brace Dimitrijevića, Vojina Bakića


Obljetnica pada zida


Odabrali su ih Nataša Petrešin, Slovenka koja radi kao kustosica u Centru Pompidou, i povjesničarka umjetnosti Ana Janevski, kustosica u zagrebačkom HDLU. Kao i kod izvrsne izložbe Bojane Pejić "Provjera spola" koja je prošli mjesec otvorena u Beču, polazišna je tema 20. obljetnice pada Berlinskog zida. I Parižani su se, dakle, poklonili novom trendu, a to je "otkrivanje" sjajne, i mnogo slobodnije nego se smatralo, umjetnosti koja je nastala u zemljama socijalističkog režima.


Izazov povijesti umjetnosti


Organizatori izložbe navode da žele široj javnosti pokazati autore čiji je rad, kao i izbor tema, snažno utjecao na njihove matične zemlje, ali idu i korak dalje te žele pokazati koliki je njihov utjecaj na mlade umjetnike danas u cijelom svijetu. Pokazat će se i koliko je autora iz Istočne Europe nastupalo u Parizu, kroz filmove i dokumentaciju njihovih performansa. Izlažu se i radovi i Marine Abramović ili Neše Paripovića iz Srbije, a od susjeda iz Slovenije izlažu IRWIN-ovci, grupa OHO… "Izazivamo ideju povijesti umjetnosti kao nečeg linearnog", navode kustosi i pozivaju u Pariz na proljeće.


Patricia Kiš

Jutarnji.hr

Akademija-Art.net