Skip to content

Druga izložba Đene Đonlagić

U Knjižnici Marije Jurić Zagorke u Zagrebu, 14. siječnja 2010. godine, otvara se izložba Đene Đonlagić pod nazivom "Slikoreljefi – dijalog s prostorom".
Đena Đonlagić vrlo sigurno nastavlja umjetničkim putem kojim je krenula, no svoje slikoreljefe je ovaj put odlučila samo malo izmijeniti kako bi naglasila esencijalne elemente svog stvaralaštva. Radi se o djelima koja su jedinstvena i funkcioniraju svako za sebe, no mogu se i moraju promatrati kao cjelina jer imaju brojne zajedničke karakteristike.

Slikoreljefi sadrže elemente slikarstva i dizajna, ali ono što treba posebno naglasiti je skulpturalnost – iako su uglavnom ograničena na zid, Đenina djela se vrlo brzo pretvaraju u skulpturu upravo zbog prisutnosti različitih oblika koji se često izdižu s plohe koja je ponekad i prošupljena, te tako stvaraju trodimenzionalnost. Oblici ponekad i izlaze iz okvira plohe, tj. izlaze u prostor i asimiliraju se s njime, što je jedna od glavnih značajki Đeninog stvaralaštva – povezanost s prostorom.

Petra Šešljaga

Đena Đonlagić je rođena 1984. godine. Godine 2003. upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, gdje je diplomirala 2008. godine, Nastavnički odsjek, u kiparskoj klasi profesora Peruška Bogdanića. Prvu samostalnu izložbu održala je u veljači 2009. godine u galeriji Cekao. Boravila je na Praškoj Akademiji primijenjenih umjetnosti kao CEEPUS stipendist Bavi se umjetničkom djelatnošću i dizajnom rasvjetnih tijela. Živi i radi u Zagrebu.

Akademija-Art.net