Skip to content

Suvremena kineska umjetnost

U Gliptoteci HAZU u Zagrebu, 14. siječnja 2010. godine, otvara se izložba kineske suvremene umjetnosti pod nazivom "TUŠ – NE – TUŠ". Izlaže 37 kineskih umjetnika koji i istražuju mogućnosti tehnike tuša u suvremenoj likovnoj umjetnosti (slikarstvo, kiparstvo, video). Izložba je realizirana kao reprezentativna kineska izložba za inozemstvo u listopadu 2008.godine; postavljena je u Philadephia-u, SAD u prosincu 2008. godine.

Ova izložba je izvanredna prilika iskustva dinamičnog segmenta kineske svuremenoe umjetnosti prezentirane u djelima 37 suvremenih kineskih umjetnika školovanih u vlastitoj zemlji, koji i čine most prema kineskoj velikoj umjetničkoj prošlosti i tradiciji. Gradovi Shenzen i Bejing su centri školovanja likovnih umjetnika u NR Kina.

Tehnika tuša je tisućugodišnja kineska tradicija koja je duhovno i kulturno duboko ukorijenjena u tradiciju Kine, te predstavlja dominatni segment njenoga umjetničkog identiteta. Iako danas Kina živi suvremenim tempom sa svim odlikama velikih zemalja, tehnika tuša nikada ne bi mogla biti zanemarena, jer predstavlja duh Kine i njen nacionalni identitet. Tehnika tuša nikako i nikada nije u Kini svedena na samu komponentu implementa, materijala ili tehnike. Stoga najbolje tumačenje tuš tehnike je spona prema tradicionalnim kineskim izvorima kao i njena sposobnost ugrađivanje te tradicije u suvremeno likovno stvaralaštvo. Time se postiže regenerativna snaga tehnike tuša i u njoj je uvijek tijekom svih proteklih stoljeća i danas ugrađena psihološka ekspresivnost.

Tehnika tuša je bila stoljećima vezana uz kaligrafiju i prikaz idealiziranoga krajolika , a tek tijekom prošlog stoljeća došlo je do transformacije i raskinuta je veza isključivo uz tematske cjeline kaligrafije i prikaza krajolika. Tuš postaje nositelj raznih likovnih poetika, a za kineske umjetnike veliko otkriće mogućnosti tuš tehnike izvan određenih segmentata primjene. Nastaje dekonstrukcija tradicionalnih norma, kreiraju se novi odnosi tuša i slobodnoga prostora, između točke, linije, oblika i boje.

Akademija-Art.net