Skip to content

Sjećanje na Ivana Milata

Sample Image

U galerijskom prostoru Muzeja Moslavine u Kutini, 12. siječnja 2010. godine, otvara se izložba Ivana Milata. Ova izložba je organizirana u znak sjećanja na akademskog slikara Ivana Milata (1922-2009).

Sample Image

Jedan od značajnih kulturnih djelatnika, svojim je djelima na području likovne umjetnosti svjedočio više od pedeset godina i kao bivši djelatnik Muzeja Moslavine darovao je značajna svoja djela (crteže, akvarele, ulja, skulpture). Zalagao se da se i djela mnogih hrvatskih slikara 20. st. nađu u fundusu galerije.

Sample Image

Svojim djelima je afirmirao i kao likovni kroničar najviše od svih ovjekovječio mnoge mijene grada Kutine. Bit će izloženo četrdesetak najboljih djela iz fundusa u raznim tehnikama sa posebnim izborom najboljih dječjih portreta o kojima je svojevremeno afirmativno pisao Juraj Baldani. Ovom izložbom znakovito iskazujemo veliku zahvalu značajnom slikaru koji je zadužio grad Kutinu.

Sample Image

Ivan Milat (Blato na otoku Korčuli,1922. – Kutina, 2009.). Na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu studirao je kiparstvo u klasi profesora Vanje Radauša i Frane Kršinića. Zbog bolesti, napušta kiparstvo na četvrtoj godini i nastavlja studij slikarstva, koji je i diplomirao 1951. godine u klasi profesora Otona Postružnika.

Sample Image

Najveći dio života, od 1960. godine, proveo je u Kutini. Bio je predavač na osnovnoj školi i gimnaziji te kustos Galerije Muzeja Moslavine. Iza njega su u raznim tehnikama ostali osobito mnogobrojni motivi Moslavine, posebice njezino tradicijsko drveno graditeljstvo. Veći dio stvaralaštva posvetio je portretima, osobito djece. Ilustrirao je i mnoge knjige. U bogatoj umjetničkoj karijeri ostvario je i više kiparskih djela. Ivan Milat uvelike je pomagao izobrazbi stvaralaca unutar kutinskoga slikarskog kruga. Svoja je djela često darivao za promicanje Moslavine i za dobrotvorne svrhe. Vrijedan je trag ostavio i kao zborovođa i skladatelj stihova o moslavačkom kraju, koji je prihvatio kao drugi zavičaj.

Sample Image

Akademija-Art.net