Skip to content

Ocjenjivanje vina na Dubrovnik FestiWine-u

berba

U Dubrovnik krajem travnja dolazi vinska krema, bilo da se radi o inozemnim novinarima, gostima ili sucima.

Tako će se u sklopu prvog regionalnog festivala vina Dubrovnik FestiWiNe 2014. održati natjecanje/ocjenjivanje prethodno prijavljenih vina Dubrovačko-neretvanske županije. Najbolja vina dobit će nagrade Dubrovnik FestiWine Trophy 2014.

Ocjenjivački sud sastoji se od domaćih i inozemnih sudaca, enologa, pisaca, novinara, bloggera, vinskih trgovaca, promotora vina i vinske kulture čija međunarodna i strukovna raznolikost jamče neovisno i nepristrano ocjenjivanje.

Predsjednik ocjkenjivačkog suda je g. Bojan Kobal koji posjeduje službenu licencu za ocjenjivanje vina, redovito sudjeluje na brojnim svjetskim natjecanjima, a zaposlen je kao enolog u najstarijoj vinariji u Sloveniji Ptujska klet.

Svakako vrijedi spomenuti kako u Dubrovnik dolaze i Darrel Joseph te Angela Muir iz poznatog vinskog časopisa Decanter. Darrel Joseph je priznati svjetski sudac i vinski novinar, te je gotovo nemoguće pobrojati za koje sve publikacije piše. Angela Muir posjeduje 44-godišnje impresivno iskustvo u vinskoj industriji te je, između brojnih funkcija, predsjednica ocjenjivačkog suda Decanter World Wine Awards za Srednju i Istočnu Europu. Tu su i jake snage Hrvatske – Aleksandar Noršić, licencirani predavač od strane United States Sommelier Association Wine School, te priznati vinski novinari i ocjenjivači vina Željko Suhadolnik i Vito Andrić, i Boris Bernašek voditelj vinskog podruma vinoteke Vrutak, inače najvećeg distributera vina u RH.

O pobjednicima festivala te o dodjeli FestiWine Trophy-a odlučivat će petnaest sudaca i to Anna Aga (Grčka), Chris Alblas (Nizozemska), Vitomir Andrić (Hrvatska), Boris Bernašek (Hrvatska), Staša Cafuta Trček
(Slovenija), Dušan Jelić, (Bih/Južnoafrička Republika/Srbija), Lars Torstenson (Švedska/Francuska), Dominique Vrigneau (Francuska/Velika Britanija), Željko Suhadolnik (Hrvatska), Tomaž Sršen (Slovenija), Quentin Sadler (Velika Britanija), Aleksandar Noršić (Hrvatska), Angela Muir (Velika Britanija) Bojan Kobal (Slovenija) i Darrel Joseph (Velika Britanija).

Na ocjenjivanju vina Dubrovnik FestiWine 2014. sa svojim vinima mogu sudjelovati registrirani samostalni vinari, vinarske (poljoprivredne) zadruge i udruge vinara s područja Dubrovačko-neretvanske županije uz uvjet da ista ta vina budu izložena i na središnjoj Dubrovnik FestiWiNe izložbi vina. Vina moraju biti proizvedena od grožđa uzgojenog u vinogradima Dubrovačko-neretvanske županije (vinogorja Pelješac, Konavle, Korčula, Lastovo, Neretva, Komarna i Mljet).

Na ocjenjivanje se mogu prijaviti isključivo vina proizvedena u skladu s važećim propisima, puštena u promet temeljem rješenja ovlaštene institucije te namijenjena prodaji.

Ocjenjivanje vina će se održati u hotelu Lapad, koji je prepoznao vrijednost projekta FestiWine, te se uključio u kao sponzor i domaćin Dubrovnik FestiWine Trophy-a . Ocjenjivanje je na rasporedu pred sami Festival od 22. – 24. travnja, a najbolja vina FestiWine-a će se proglasiti na svečanoj večeri 26. travnja.

champion

O članovima ocjenjivačkog suda Dubrovnik FestiWine Trophy 2014

ANNA AGA, Grčka
Anna Aga diplomirala je enologiju pri Technological Institute u Ateni 2000. godine. Od tada radi kao enolog u inozemnim vinarijama (Ktima Kokotou, Société Rémy Panier, Antonopoulos Vineyards, Domaine Theotokis, Domaine Evharis, Oenotria Land C. Lazaridis, Domaine Zacharioudakis, Haritatos Vineyards). Od 2011. godine zaposlena je kao voditelj ključnih kupaca u New Wines of Greece. Također radi kao enolog u grčkoj vinariji Ktima Kokotou, gdje je odgovorna za proizvodnju vina, vođenje vinskih tura te organizaciju događanja. Sudjelovala je na međunarodnim natjecanjima vina poput Michelangelo Wine Awards, Thessaloniki International Wine Competition i Concours Mondial de Bruxelles. Završila je drugi stupanj edukacijskog programa institucije WSET.

CHRIS ALBLAS, Nizozemska
Chris Alblas osnivač je društva Societas Vinum Bonum Est, danas poznatog po nazivu “SVBE wijnprofessionals”. Većinu svog vremena, Chris je uključen u vinske edukacije za potrošače, trgovce i ugostitelje. Glavni je urednik i vlasnik stranice www.wijnjournaal.nl. Svoje tekstove izdaje u časopisu Drinks Slijtersvakblad, surađuje s izdavačkom kućom Spectrum/Inmerc. Član je međunarodne udruge vinskih novinara FIJEV, predavač na Dutch Wineacademy i voditelj edukacije o vinu na prestižnoj kulinarskoj akademiji Cas Spijkers u Boxmeeru. Chris redovito sudjeluje u ocjenjivanjima poput Concours Mondial de Bruxelles, Talent Bordeaux, Graham’s Trophy, Saint-Emilion, International Michelangelo Wine Awards, Concours Mondial du Sauvignon, Dutch Wine Concours, Bulk Wine Exhibition itd. Među brojnim nagradama i priznanjima, Chris je prvi nizozemski kušač koji je primio srebrnu značku (2007.) i zlatnu značku (2013.) za svoj rad.

VITOMIR ANDRIĆ, Hrvatska
Vitomir (Vito) Andrić rođen je 24. studenog 1949. u Zagrebu. Diplomirao je komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Bio je profesionalni novinar Večernjeg lista bio od 1973. godine. Sada je u mirovini, ali i dalje piše. Specijalizirao se za vinsku tematiku, o vinima piše već 25 godina; proputovao je svijeta, od Japana do Kanade. Ocjenjivač je vina, sudjelovao je u žirijima brojnih domaćih i stranih manifestacija (npr. Concours Mondial de Bruxelles).

BORIS BERNAŠEK, Hrvatska
Boris Bernašek voditelj je vinskog podruma.vinoteke Vrutak u Zagrebu. Sudjeluje u ocjenjivanjima vina, između kojih izdvaja „Večernjakov vinski vodič”, izdaje „Večernji list”, predsjednik komisije g. Vito Andrić te „Potrošački putokaz”, izdaje „Svijet u čaši”, predsjednik komisije g. Željko Suhadolnik. Zadužen je za provjeru kvalitete vina prema Zakonu o vinu, Pravilniku o vinu, temeljem Certifikata i Kemijsko-fizikalnih analiza, nabavu i prodaju robe iz asortimana vina i žestokih pića, oglašavanje (radio, tv spotovi, katalozi, reklamne ploče), promociju (organiziranje degustacija, predstavljanje robnih marki, ocjenjivanja vina) te publicitet (suradnja s novinarima, dnevni tisak, radio, specijalizirane revije). Ostvaruje suradnju sa nadležnim institucijama: Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva, Ministarstvo gospodarstva, Zavod za vinarstvo i vinogradarstvo, Ministarstvo zaštite okoliša i prirode.

STAŠA CAFUTA TRČEK, Slovenija
Staša Cafuta Trček suradnica je u vinskom magazinu, točnije slovenskoj reviji Vino od 2006. godine. Ujedno je i bloggerica te posjeduje vlastiti vinski blog www.thethirdwine.com. Završila je drugi stupanj edukacijskog programa institucije WSET. Također posjeduje licencu kušača prema certifikatu slovenskog Ministarstva poljoprivrede i okoliša.

DUŠAN JELIĆ, BIH/Južnoafrička Republika/Srbija
Dušan Jelić je osoba sa interesima u mnogim područjima koja uključuju vinski marketing, politiku, ekonomiju, strane jezike i društvene medije. U nastojanju da utaži interes za umijeće proizvodnje vina, preselio se u Cape Town, Južnoafričku Republiku 2008. godine gdje je stekao znanje na Cape vinskoj akademiji na Vinskom tečaju za Teoriju i slijepo kušanje, Globalnu proizvodnju vina i Vina starog svijeta. Jelićeva karijera enološkog stručnjaka započela je 2010. kada je došao na poziciju menadžera društvenih medija za web stranicu www.wine.co.za koja informira o južnoafričkoj vinskoj industriji. Nešto više od godinu dana kasnije, 2011. godine nastavio je raditi na doktorskoj disertaciji u Beogradu kao dio pripreme za pokretanje vlastite vinsko marketinške agencije ”Vina Balkana”. Agencija, osnovana u kolovozu 2012., radi na promociji vina i kulture Istočne Europe.

DARREL JOSEPH, Velika Britanija
Darrel Joseph sa prebivalištem u Beču, piše o vinima i vinskim regijama srednje i istočne Europe za publikacije Decanter, Decanter.com, Harpers Wine & Spirit (UK), Meininger’s Wine Business International (Njemačka) i wein-pur (Austrija). Njegovi su radovi također objavljeni u Wine Spectator (SAD) gdje je pridonio i stvaranju Hugh Johnson’s Pocket Wine Book. Josephovi ostali radovi uključuju ”Best of Austria”, publikaciju wein-pura. Također je urednik engleskog izdanja knjige ”Tokaj: The Wine of Freedom” autora Lászlo Alkonyija. Uz pisačko stvaralaštvo, sudjeluje kao sudac na međunarodnim degustacijama i natjecanjima vina, uključujući i prestižnu Decanterovu World Wine Awards u Londonu. Sudio je i na brojnim drugim natjecanjima, kao što su Concours Mondial de Bruxelles (Belgija), Berlin Wine Trophy i Best of Riesling (Njemačka), Pannon Bormustra (Mađarska), uključujući i našu Vinistru. Joseph provodi brojna kušanja i prezentacije za vinske klubove i škole, poduzeća i privatne klijente diljem Europe, uključujući londonski International Wine Fair. Član je udruženja Circle of Wine Writers Ujedinjenog Kraljevstva.

BOJAN KOBAL, Slovenija – predsjednik ocjenjivačkog suda
Bojan Kobal rođen je 1977. godine u Ljubljani. Zaposlen je kao enolog u najstarijoj slovenskoj vinariji Ptujska klet, te je specijaliziran za proizvodnju bijelih vina. Zadužen je i za prezentacije na vinskim sajmovima diljem svijeta. Specijalizirao je enologiju na Biotehničkom fakultetu Sveučilišta u Ljubljani. Surađivao je s Angelom Muir (MW), kao i s novozelandskim i australskim proizvođačima vina. Posjeduje službenu licencu za ocjenjivanje vina, te redovito sudjeluje na brojnim svjetskim natjecanjima poput Vino Slovenia, Ljubljana, Muvina Presov, AWC Wien master tasting i Michelangelo wine awards.

ANGELA MUIR, Velika Britanija
Angele Muir posjeduje impresivno 44-godišnje iskustvo u vinskoj industriji. Predsjednica je ocjenjivačkog suda Decanter World Wine Awards za Srednju i Istočnu Europu. U svojoj bogatoj karijeri obnašala je vodeće i konzultantske funkcije u brojnim međunarodnim tvrtkama poput Amphora Design Ltd, KwikSave, Wine Network International Ltd., Oeneo S.A., itd. 1988. godine osniva Cellarworld, s ciljem formiranja lanca vrhunskih specijaliziranih franšiza za vinske poslovnice. Od 1993. taj posao je prerastao u konzultantske aktivnosti, kupnju, odabir te upravljanje proizvodnjom vina pod imenom Cellarworld International Ltd. Angela Muir posjeduje titulu Master of Wine od 1980. godine. Također posjeduje WSET certifikat, viši certifikat i diplomu. Predsjednica je odbora Master of Wine Education, WSA Spanish Wine Importers’, Wine and Spirit Association of Great Britain and Northern Ireland, članica Gran Orden de Caballeros del Vino de Espana te povjerenica Wine and Spirit Education Trust.

ALEKSANDAR NORŠIĆ, Hrvatska
Aleksandar Noršić posjeduje iznimno bogato profesionalno iskustvo na rukovodećim pozicijama razvoja u poslovanju restorana i barova u nagrađivanim tvrtkama poput Grand Circle Travel, Celebrity Cruises, Valamar hoteli i ljetovališta. Njegova stručnost očituje se u provođenju treninga i mentorstva zaposlenika, kao i razvoja, upravljanja financijama u promjenjivom okruženju, javnih nastupa i ostvarenju ukupnog zadovoljstva gostiju. Licencirani je predavač od strane United States Sommelier Association Wine School, gdje je završio edukaciju te od koje posjeduje napredni certifikat. Suvlasnik je vinoteke i delikatesnog dućana Fromagerie Jabuke i ruže u Zagrebu.

QUENTIN SADLER, Velika Britanija
Quentin Sadler je predavač i konzultant. Član je međunarodnih institucija The Association of Wine Educators, The Circle of Wine Writers, FIJEV (Fédération Internationale des Journalistes et Écrivains des Vins et Spiritueaux) i suradnik je instituta The Institute of Wines and Spirits. Uz brojne aktivnosti, piše za web stranice Quentin Sadler’s Wine Page i Catavino.net. Redovito sudjeluje u ocjenjivanju vina na međunarodnim natjecanjima. Također radi kao predavač na WSET tečajevima, formira vlastite tečajeve, vodi prezentacije vina i vinokušnje, te je vrlo tražen kao govornik.

TOMAŽ SRŠEN, Slovenija
Tomaž Sršen rođen je u Ljubljani 1959. godine. Diplomirao je novinarstvo i sociologiju. 1994. godine započeo je s prvom kulinarskom TV emisijom „The Epicurean Tales” na prvoj slovenskoj privatnoj televiziji Kanal A. Glavna tema emisije bila je predstavljanje raznih restorana, recepata, hrane i vina. Također započinje pisati o restoranima za magazin Jana. 1998. godine izdao je prvu knjigu „111 najboljih restorana u Sloveniji”. Deset godina je pisao tjedne osvrte restorana u Sloveniji, Hrvatskoj, Italiji i Austriji za novine Nedelo. Izdao je još tri knjige o restoranima te dvije o vinima. Pisao je i tjedne vinske kolumne o vinima prisutnim na slovenskom tržištu za časopis Finance (slovenska verzija Financial Timesa). 2010. godine izdao je knjigu o tim vinima, s više od 1.000 kušanih i opisanih uzoraka. Osnivač je i glavni urednik revije Dolce vita, koja je u početku izlazila kao dodatak časopisu Finance, da bi 2011. godine revija počela izlaziti samostalno (u naknadi od 8.000 primjeraka) a 2012. godine je izabrana za najutjecajniji slovenski časopis za hranu, vino i turizam. Završio je dva stupnja sommelierskog tečaja, posjeduje diplomu kušača pri ljubljanskoj Bio technics academy. Također je završio tri stupnja edukacijskog programa institucije WSET te radi kao predavač na sommelierskim tečajevima.

ŽELJKO SUHADOLNIK, Hrvatska
Željko Suhadolnik rođen je u listopadu 1946. u Zagrebu. Živi u Zagrebu a po zanimanju je novinar. U Zagrebu je pohađao školu – nakon gimnazije studirao je strane jezike (talijanski i francuski) na Filozofskom fakultetu. Služi se sa četiri strana jezika – engleski, talijanski, francuski, njemački. U novinarstvo ulazi krajem šezdesetih godina, kao suradnik tadašnjeg časopisa Izbor, u izdanju kuće Vjesnik. Potom surađuje s tjednikom Studio, slijedi godina dana rada u Vjesnikovoj press Agenciji a onda, 1975. godine dobiva zaposlenje u popularnom tjedniku Vikend, u kojemu između ostaloga prati segment turizma i vina. U Vikendu je bio urednik sve do kraja 1991., a 1992. s kolegom i prijateljem Mladenom Horićem osniva reviju za vino, gastronomiju i turizam Svijet u čaši, koju kao glavni urednik vodi i sada. Kao degustator i ocjenjivač vina sudjeluje na Vinistri, zatim ocjenjivanju vina Zagrebačke županije, a sudjelovao je i u ocjenjivanju Vino u Ljubljani. Redovito sudjeluje na Portugieser du Monde u Pečuhu, Emozioni dal Mondo: Merlot e Cabernet insieme u Bergamu, na Vinitaly u Veroni, Mundus Vini u Neustadtu an der Weinstrasse, Concours Mondial de Bruxelles.

LARS TORSTENSON, Švedska/Francuska
Lars Torstenson, švedski vinar i pisac, djeluje u Francuskoj (Provansi) od 1988. godine. Piše od 1990. godine, najviše za švedske vinske časopise. Također piše za vlastiti blog “vinifierat”. Lars je sudjelovao na nekoliko međunarodnih ocjenjivanja vina u Europi, SAD-u i Južnoj Africi. Napisao je nekoliko knjiga o vinarstvu i primio je više pd 300 francuskih i međunarodnih nagrada za vino. Lars je član Švedske vinske akademije I FIEV-a. Od 1997. godine do danas, radio je u brojnim vinarijama diljem Europe te Južne i Sjeverne Amerike na vodećim pozicijama u proizvodnji te na poziciji konzultanta.

DOMINIQUE VRIGNEAU, Francuska/Velika Britanija
Dominique Vrigneau 1986 godine se pridružio ”Majestic Wine Warehouse”, najvećem britanskom mješovitom trgovcu, radi stjecanja radnog iskustva nakon završetka petogodišnjeg doktorata iz poljoprivrede i vinarstva u Francuskoj. Uskoro je promaknut na poziciju menadžera za kupnju, a 1991 godine pridružio se Thierry’s Wine Services” (vinskom uvozniku i veletrgovcu), nakon slučajnog susreta sa osnivačem, Thierry Cabanneom. Radio je kao direktor za kupnju za Francusku, Austriju, Njemačku, Australiju, Aziju i SAD. U studenom 2012, dobio je priliku da kombinira svoje vještine menadžera za kupnju sa prodajom ključnim kupcima u vinariji ”Watermill Wines”. Vrigneau je također član ekskluzivnog kluba degustatora ”Chevalier du Tastevin” te sudi na važnim međunarodnim natjecanjima dugi niz godina.