Skip to content

Četrnaest rana koje u Gospodinu ozdravljaju

Skica za hrvatski “Križni put” godine 2014.

hrvatski krizni put

Skica za hrvatski »križni put« godine 2014. otkriva brojne rane na biću hrvatskoga naroda kojemu pripadaju i brojni vjernici koji zajedno s sa svima drugima osjećaju bol tih rana. No vjernici i najsuroviju stvarnost gledaju u perspektivi križa te su prvi pozvani sve učiniti da uz pomoć Božju te rane zacijele i postanu zalog čovječnijega svijeta u Hrvatskoj

Četvrta korizmena nedjelja nosi i naziv sredoposna. Značenje pojma je doslovno – vjernici se nalaze u sredini korizme, negdje na sredini posta. No smije se gledati i šire. Budući da je Crkva odijeljena od države, ali nikako se ne može odvojiti od društva, aktualno stanje u Hrvatskoj pokazuje da se i domovina hrvatskih građana, vjernika, već dugo nalazi na sredini posta kao da je zaglavila u nekoj svojoj korizmi kojoj kao da nema kraja. Hrvatska je pala pod križem (pitanje je samo koji joj je to put) i kao da pod njim još uvijek leži. Je li sve doista beznadno? Je li sve gotovo? Kao što su Isusovi suvremenici, njegovi učenici, njegovi apostoli u križnom putu svojega Gospodina možda vidjeli poraz Boga pred Zlim, tako se vjernici u Hrvatskoj, ali i svi oni kojima je opće dobro na srcu, danas pitaju o smislu muke kroz koju prolazi Hrvatska.

Nada? Kršćanski, vjernički pogled na život ne znači gledanje na stvarnost kroz ružičaste naočale. Ako se netko ne bi smio zavaravati, to su onda kršćani koji vjeruju u križ (muku i smrt), ali vjeruju i u uskrsnuće Isusovo. S tim stavom, imajući u vidu nepokolebljivu nadu da će i Hrvatska nakon svojega »križnoga puta« dočekati svoj uskrs, uredništvo Glasa Koncila, usred korizme, zaustavilo je pogled na hrvatski post od općega dobra koji se u »četrnaest postaja« može promatrati i kao svojevrstan domovinski križni put.

Iako se Isusov križni put ne može uspoređivati s bilo čijim križem, pa makar križ nosila cijela domovina, vjernici smiju zagledani u Kristovu muku, smrt i uskrsnuće tražiti putove za izlazak iz krize baš zato što je križ jedini put izlaska. Odakle krenuti? Najprije valja zauzeti molitveni stav, koji uključuje svijest da su ljudi stvorenja, a ne stvoritelji, ne bogovi, nego ljubljena djeca Božja. Isus je rekao: »Ištite i dat će vam se! Tražite i naći ćete! Kucajte i otvorit će vam se! Doista, tko god ište, prima i tko traži, nalazi; i onomu tko kuca otvorit će se. A koji je to otac među vama: kad ga sin zaište ribu, zar će mu mjesto ribe zmiju dati? Ili kad zaište jaje, zar će mu dati štipavca? Ako dakle vi, iako zli, znate dobrim darima darivati djecu svoju, koliko li će više Otac s neba obdariti Duhom Svetim one koji ga zaištu.« Vjernici stoga smiju moliti i za domovinu, ali imajući na umu da upravo oni, jer su obdareni darovima Duha Svetoga, mogu mijenjati, mogu obnoviti lice zemlje, lice Hrvatske. Neka pomoć na tome putu bude sljedećih četrnaest »postaja« suvremenoga hrvatskoga »križnoga puta«, koje simboliziraju i hrvatska uporišta na putu do domovinskoga uskrsa.

I. KRUH SVAGDAŠNJI

Od poljoprivrede Hrvatska može hraniti više od 20 milijuna stanovnika, no hrvatski poljoprivrednici posrću, a hrana se uvozi, pa i kruh svagdašnji. Poljoprivrednik koji proizvodi pšenicu, da bi kupio kilogram kruha, mora prodati u prosjeku deset kilograma pšenice. Proizvođači padaju, gube nadu. Zemlja ne daje više one prinose koje je davala prije 25 ili 50 godina, kad nije bilo upotrebe umjetnih gnojiva. Na hrvatskim pašnjacima 1958. godine bilo je 980.000 grla goveda, više od 700.000 konja… Danas hrvatske neobrađene površine zarastaju u korov. Proizvodnja mlijeka 2013. godine u odnosu prema 2012. pala je za 100 milijuna – sa 602 na 503 milijuna litara. Stalno se smanjuje broj proizvođača mlijeka i sada ih je nešto više od 10.000, a u 2008. bilo ih je oko 50 tisuća i isporučivali su 675 milijuna litara mlijeka. Vlastiti kruh i mlijeko othranili su brojnu djecu, a danas je to prezreno.

Gospodine Isuse Kriste, kruše živi koji si s neba sišao, svrni svoj pogled na hrvatske ratare i stočare, koji su do jučer svojim radom hranili narod, a danas su i sami osuđeni na životarenje. Probudi u hrvatskom seljaku i svima koji upravljaju poljoprivredom novu snagu da unatoč svim pritiscima obnove svoje žitnice. Koji živiš i kraljuješ u vijeke vjekova. Amen.

Cijeli članak možete pročitati u on-line izdanju Glasa Koncila, kao i u novome broju tiskanog izdanja, dostupnog u župama diljem Hrvatske.