Skip to content

Labinski uzlet likovnosti

Izlažu:
Quintino Bassini, Mirta Dimić, Ljiljana Vlačić, Sanja Švrljuga Milić, Orlando Mohorović, Alen Floričić, Dubravka Babić, Josip Diminić, Renato Percan, Zdravko Milić, Karlo Paliska, Beti Kranjčević

Labinski uzlet likovnosti

Tko u Dane Grada naiđe u Labin, ne može mimoići izložbu labinskih umjetnika u poznatom prostoru stare gradske lože oko koje se u prošlosti odvijao cjelokupni život. Labinski umjetnici, međusobno povezani idejom stvaranja koja se iskazuje u svojemu neposrednom istarskom ishodištu kao lokalni štih i spoznaja o stvaralačkoj senzibilnosti ovoga kraja, pronašli su dostojan okvir svojim djelima. Iz godine u godinu dokazuju da kreativnim duhom mogu mjeriti svoj grad, da su važan čimbenik u njegovu životu te da su sposobni nametnuti svoja gledišta, svoje prostore viđenja i izričajne posebnosti, svoje neporecive tragove i dokaze o postojanju i trajanju. S druge strane grad je nemjerljivo obogaćen i oplemenjen djelima koja su nastala njemu u čast.

Sample Image
Quintino Bassini

Sample Image
Mirta Dimić

U trinaest godina svoga postojanja Labinski uzlet likovnosti pomno čuva svoje mjesto u prostoru suvremene hrvatske umjetnosti. Djeluje u ozračju Mediteranskog kiparskog simpozija, Narodnog muzeja, Gradske galerije, Galerije Alvona, brojnih atelijera te sjajnih labinskih umjetnika koji mu osiguravaju trajanje, život i kakvoću.

Sample Image
Ljiljana Vlačić

Sample Image
Sanja Švrljuga Milić

Okuplja one priznate, etablirane i odane Labinu, vrsne umjetnike koji se često pojavljuju na hrvatskoj i međunarodnoj likovnoj sceni i uz njih mlade, željne afirmacije. Upoznaje s recentnom slikarskom i kiparskom produkcijom labinskih umjetnika, predstavlja ono najbolje  uvažavajući pritom vrijednosti različitih likovnih govora, prepoznaje kreativnost i ozbiljna mjerila, sažima provjerene vrijednosti i vitalnost koja Labin smješta usred likovnih događanja ne samo Istre.

Sample Image
Orlando Mohorović

Sample Image
Alen Floričić

Uz Josipa Diminića koji je svojim kiparskim, slikarskim i pedagoškim djelovanjem nedvojbeno dao mnogo ovim prostorima, Uzlet je postao ne samo mjesto okupljanja, već i pokretačka snaga, kulturni čin, svjestan i angažiran dijalog s prostorom, vremenom i ljudima.

Sample Image
Dubravka Babić

Sample Image
Josip Diminić

Svaki je Uzlet nova situacija, nepredvidljiva, kao novo biće. Brojnošću sudionika, raznorodnošću motiva, tema i pristupa, razinom ostvarenja i visokim  umjetničkim kriterijima, kozmopolitskom orijentacijom i istodobno dubokom uraslošću u istarsko tlo osigurava intenzivni život labinskog likovnog stvaralaštva. Inzistira na recentnosti radova. Stručni ocjenjivački sud svake godine između selektiranih radova izabire jedan rad koji otkupljuje Grad za zbirku svoje Gradske galerije.

Sample Image
Renato Percan

Sample Image
Zdravko Milić

Umjetnost je ono najjače što Labin ima. I ova izložba svjedoči složenost, posebnost i šarm njegove likovne scene. Predstavlja izabrane i nagrađene. Radi se o likovnim iskazima dvanaest autora koji čine splet autorskih poruka: Quintino Bassani, Mirta Diminić, Ljiljana Vlačić, Sanja Švrljuga Milić, Orlando Mohorović, Alen Floričić, Dubravka Babić, Josip Diminić, Renato Percan, Zdravko Milić, Karlo Paliska i Beti Kranjčević.

Sample Image
Karlo Paliska

I tamo gdje prepoznajemo objektivnu pojavnost, i tamo gdje su reducirali prepoznatljiva obilježja podređujući se sasvim subjektivnoj viziji, u sintezi ili analizi, s obiljem pojedinosti ili s minimalističkom mjerom, zaslužuju pozornost i respekt.

Branka Arh

Sample Image
Beti Kranjčević

Akademija-Art.net