Skip to content

Franjo Kovačić: Svijet oko nas

Sample Image
Na otvorenju: Franjo Kovačić, gosp. Ivanković i Milan Ilić, prof.

Sample Image
Na otvorenju – 1

Sample Image
Na otvorenju – 2

Sample Image
Franjo Kovačić

Svijet oko nas

Slikarski svijet Franje Kovačića temelji se prvenstveno na ljepoti crteža. Odnjegovana ljepota linije, izvanredan osjećaj za organizaciju prostora i skladnost kompozicije, minucioznost u oblikovanju detalja dio su već prepoznatljivog autorovog slikarskog rukopisa.

Sample Image

Sample Image

Postići samo crtačkim elementima takav realistički dojam kamena, drveta, šindre ili nekog drugog materijala može doista samo autor koji vrhunski vlada crtačkom tehnikom.

Sample Image

Odričući se namjerno boje i kolorističkih mogućnosti, autor čistim crtežom uspijeva postići začuđujući efekt ambijentalnog ugođaja i atmosfere, od „hladnog" i objektivnog prenošenja viđenog, do lirskog i poetskog naboja slike.

Sample Image

Tri su osnovne preokupacije autora vidljive i u izabranim radovima za ovu izložbu. Crtajući gradske vedute autor gotovo fotografskom preciznošću bilježi detalje, postavljajući se kao „objektivni promatrač" jednog „otuđenog", često i dehumaniziranog prostora gradskih trgova i ulica.

Sample Image

Potpuno drugačiji je pristup pejzažu. Sva zapretena ljubav i sputanost gradskim životom ovdje se oslobađa. Autorova fascinacija prirodom kreće se od euforije i radosti do suzdržane liričnosti i nostalgije. Drveće se na ovim crtežima pretvara u samosvojnost i opstojnost života.

Sample Image

Autorov interes za svijet oko nas time se ne iscrpljuje. U jednom dijelu svog slikarskog opusa on u središte pozornosti postavlja – čovjeka. No, njega ne zanima „samo tijelo". Autor svoje likove smješta u određeni ambijent nastojeći postići interaktivni odnos između protagonista slike.

Sample Image

To se očituje u stavu pojedinog lika, u gestama, u rasporedu likova unutar zadanog prostora. Premda se radi o malim formatima, autor uspijeva postići i zadivljujuću ekspresivnost lica i njihovu „psihologizaciju". Ta izražajna lica nositelji su dramskog naboja „snimljene" situacije ili priče. Ta priča se, najvećim dijelom, odvija u nekom ruralnom ambijentu, koji svojom slikovitošću daje poseban šarm slici.

Sample Image

Franjo Kovačić je nesporno talentiran slikar-crtač koga ćemo sigurno sretati i mnogim budućim samostalnim i skupnim izložbama.

Milan Ilić, prof.

Sample Image

Sample Image

Sample Image

Sample Image

Franjo Kovačić je rođen je 1944. godine u Đurđevcu. Odrastao je u Zagrebu. Slika od djetinjstva povremeno, a najviše tehnikama ugljena i tuša. Intenzivno slika od 1998. godine. Do sada je imao četiri samostalne i više od četrdeset skupnih izložbi. Sudjelovao je na nekoliko likovnih kolonija posebno onih humanitarnog značaja.

Sample Image

Adresa:
Franjo Kovačić
Kralja Zvonimira 45, 10000 Zagreb

Sample Image

Sample Image

Sample Image

Sample Image

Izdavač kataloga: URIHO Zagreb

Za izdavača: Josip Držaić
Dizajn: Akademija-Art
Predgovor: Milan Ilić
Postav izložbe: Franjo Kovačić
Grafička priprema i tisak: Tiskara URIHO
Naklada: 300 komada
Zagreb, siječanj 2010.
Galerija SUNCE, Zagreb, Av. Marina Držića 1
tel: 01 6184-200 / 113
Radno vrijeme Galerije: pon-pet od 10,00 do 16,00 srijedom do 17,00 sati
Subotom, nedjeljom i blagdanom zatvoreno. Ulaz slobodan

Sample Image

Sample Image

Sample Image

Sample Image

Akademija-Art.net