Skip to content

Nadica Eichhorn: Dio arhipelaga

Pogledajte galeriju radova!

Sample Image
Oa otvaranju izložbe: Ivan, Nadica, Žito i Ivica

Sample Image
Na otvaranju izložbe

Sample Image
Detalj likovnog postava

Sample Image

Dio arhipelaga

Određeno je koliko je kome dopušteno sačuvati od svog znanja, darovitosti, sreće, radosti. Postoji granica do koje je to dopušteno. Dotle zaista sve može biti moje, i mogu do mile volje šetati obalom mora. Do izvjesne je granice dopušteno ostati sam, preko te granice je zabranjeno. Ono što je iznad te mjere treba razdijeliti.
(Béla Hamvas: Nevidljivo zbivanje, poglavlje Blagdan i zajednica, Mirakul, Zagreb, 2004.)

Sample Image

Sample Image

Svatko je ipak svoj otok za sebe i dio je Arhipelaga. Dopušteno je biti otok, ali obaveza je uotočiti se u otočje. Jer, naš (pusti) otok ne bi bio napučen bez otočja ispred, pa i iza Obzorja. Bio bi zasigurno samo za-pušten, ako ne i o-pustošen. (Bez obzira na insulomaniju, insulofobiju ili insulofiliju, kako za koga.) Tek tada, valjda, možemo šetati u(o)samljeni obalom Mora. – i gledam more gdje se k meni penje (J. Pupačić) Tako možemo biti u prezenciji prezentni i u lutanju i u nalaženju, u druženju, pa ako hoćete i u uzajamnom trenju, u doslušju i korelaciji. Kad već nismo sami i ne smijemo biti zbog interesa općosti, obogaćivanja jastva i priželjkivanja višestruke konjunkcije, zanemarivajući potrebu i nužnost zatomljavanja ega; – a more koje se penje k tebi da se penje i k meni, – i zagrli me more oko vrata. Ono što je na razini ili malo iznad treba dijeliti. I razdjeljuje se, naravno, ako ne zbog ičeg drugog, onda zbog uzajamne ukotvljenosti u druževnosti, u ovom slučaju kroz "keramičnost" Nadice Eichhorn.

Sample Image

Nadica Eichhorn je u okrilju svog atola pronašla, priskrbila, (re)kreirala primordijalni, djelomično rupturirani, frakturirani, djelomično epidermalno vibrantni arhetip florealno ritmiziranog oblika supki, lista, ploda, koštice, izdanka kao nastalih okoštavanjem u magmi "prvotne juhe", u vremenskoj i prostornoj dislokaciji. To kao da su oblici s nekog drugačijeg, ali ipak znanog arhipelaga, pa i onda kada, drugom prilikom, uglađena epidermičnost nastaje čas energičnim, čas nježnim milovanjem ruke u atavističkom mješenju gline. To su obli oblici (obluci), arhetipovi prvotne senzualne, gotovo erotične začudnosti što zaziva dodirivanje. (Ne zaboravimo,

Sample Image

Nadica je kemičar, vrlo ženstveni i senzibilni, pa i senzualni "kemijski tehnolog", kolikogod inscenirala "primordijalnu" grubost i oporost!) Kao i svi i ona kroči u samoći svojim žalom. Putem nazire ob-zore i u slutnji razabire, osjeća oporu, pomalo surovu ljepotu mogućih ishodišnih praoblika kojima je, u ovom slučaju, prastari keramički izričaj najadekvatniji. U primarnosti njenog iskaza gotovo da nije moguća alternacija. Konzistentnost je na neki način uspostavljena usprkos nekonzistentnosti opće prihvaćenog supstrata postmoderne, bez obzira kako i dokle je akceptiran domet. Sugestivnost je evidentna i u smislu prisjećanja i u prostoru memoriranja. Oblici kao da su primarne tautologije, u svojoj hijatičnosti, zamalo bez presedana, ali referentni u suvremenosti. I to je ono što plijeni i oduševljava.

Nadica Eichhorn očito ima iznad mjere znanja, darovitosti, sreće, radosti i to radosno dijeli i razdjeljuje. Pa tko voli i umije, neka se izvoli radovati.
Ivan Obsieger

Sample Image

Nadica Eichhorn je rođena 1950. godine u Zagrebu. Diplomirani je inženjer kemijske tehnologije. Keramikom se aktivno bavi od 2002. godine. U Centru za kulturu i obrazovanje CKO u Zagrebu, stječe zvanje oblikovatelj predmeta od gline, pod vodstvom keramičarke Mirjane Rajković. Uči umijeće vrtnje na kolu od lončara Stjepana Vinkovića i Simona Leacha u S. L. Poterry u Španjolskoj. Do sada je sudjelovala na dvadesetak žiriranih izložbi u zemlji i inozemstvu. Samostalno je izlagala tri puta u Zagrebu. Članica je ULUPUH-a i LIKUM-a u Zagrebu od 2008. Aktivno se bavi oblikovanjem keramike i keramičkim istraživanjem.


Adresa:
Nadica Eichhorn
Mesnička 3, Zagreb
e-mail: nadica.eichhorn@zg.t-com.hr

Sample Image

SAMOSTALNE IZLOŽBE

2007. Portret galerija LIKUM, Zagreb
2008. Galerija Zlatni konj, Zagreb
2008. Portret galerija LIKUM, Zagreb
2009. Atelijer Lučko, Zagreb
Sudjelovala je na mnogim skupnim izložbama

Sample Image

NAGRADE:

Treći bienale pehara, 2007. Srebrna plaketa za alternativno djelo
Hrvatski trienale keramike, 2008. Počasna diploma
Keramika Rijeka 08, Rijeka, Počasna diploma
Miks 09, Zagreb, Srebrna plaketa

Sample Image

UNČANSKA

U predgrađu čudno mjesto jedno
Ni jako lijepo ni jako bijedno
Svima koji tamo dođu je po volji
Da se osjećaju i ljepši i bolji
Tamo im misao bez zapreke plovi
U nadi da se ipak ostvaruju snovi
Dolazak tamo svima je na veselje
Jer umjesto zbilje vladaju želje.
Ivanu od Kalmana, lipnja 2006.

Ivan Obsieger

Sample Image

Pogledajte galeriju radova!

Akademija-Art.net

Optimized by Optimole