Skip to content

Balkan kao po ljeti – U Tuzli i Zenici 31 stupanj, u Slavonskom Brodu 29

sl brod

Pravi toplinski val pogodio je jugoistočnu Europu. Prostrana ciklona s centrom nad Sjevernim morem velikom dijelu Europe donosi natprosječnu toplinu zbog stalnog dotjecanja toplog zraka u izraženom jugozapadnom visinskom strujanju, piše Crometeo.hr.

Po dostupnim podacima DHMZ-a hrvatski rekorder je Slavonski Brod sa 28.7 °C. Na moru je najtopliji bio Šibenik sa 26.6 °C. Uz ljetne temperature idu i podaci o temperaturi mora. Na sjeveru Jadrana se mjeri od 18 do 20 °C, a u Dalmaciji najčešće 20 ili 21 °C.

Područje Srbije i Bosne i Hercegovine tijekom srijede bilo je uvjerljivo najtopliji dio Europe. Zabilježene su temperature zraka koje su primjerenije kraju kolovoza nego kraju listopada. Čak 32°C izmjereno je u Loznici na zapadu Srbije, a u Tuzli i Zenici, u Bosni i Hercegovini, vrućih 31°C. Temperature iznad 30°C još su izmjerene na nekoliko meteoroloških postaja na Cipru i u Francuskoj.

Ovako visoke temperature zraka u ovom dijelu godine predstavljaju rijedak meteorološki događaj, iako ne i nezabilježen slučaj. Primjerice, neobično toplo bilo je i u zadnjem desetodnevlju listopada 2006. godine. Te godine, 24. listopada, u Beogradu je izmjereno rekordnih 30°C, a 27. listopada vrućih 30°C izmjereno je u Bihaću. Dan poslije u Kninu je izmjereno vrlo toplih 28°C.

Da se neugodna i neprimjerena toplina za dio godine može pojaviti čak i nakon listopada dokazuje i izmjerenih 27°C u 21 sat navečer u Makarskoj 5. studenog 2008. godine.
Sve do kraja listopada na cijelom području jugoistočne Europe zadržat će se natprosječno toplo, ali se tako visoke temperature zraka, kao što su izmjerene u srijedu, ne bi smjele ponoviti.