Skip to content

Masakr u Šumadiji – sutra dan žalosti

sumadija

Sudionik rata u Slavoniji 1991. godine Ljubiša Bogdanović rano jutros ubio je u selu Velika Ivanča u Šumadiji hicima iz pištolja 13 osoba – svojeg sina i još petoricu muškaraca, šest žena i dvogodišnjeg dječaka, a pucao je i u svoju suprugu i pokušao samoubojstvo, izjavio je ravnatelj srbijanske policije Milorad Veljović. Istraga je u tijeku. Sutra, 10. travnja, u Srbiji će biti dan žalosti, priopćila je Vlada Srbije

U izjavi za TV Studio B Veljović je, izravno s mjesta zločina, rekao da Bogdanović (60) nije imao policijski dosje, liječnici su neslužbeno naveli da nije bio psihički bolesnik, a mještani ubojicu opisuju kao mirnog čovjeka i dobrog susjeda. U pitanju je pet kuća, svi su rodbina i susjedi. Ne zna se motiv, rekao je ravnatelj srbijanske policije. Istaknuo je da policija “nikad nije imala posla” s Bogdanovićem niti je imao dosje, a da je policijska ophodnja, koja je prva stigla na mjesto zločina, vjerojatno spriječila još veći masakr.

Masakr je, prema dosadašnjim saznanjima, počinjen između 4.30 i 5 sati, kada je Bogdanović prvo ubio sina, pucao u suprugu, zatim krenuo od kuće do kuće, pucajući u svoje susjede i rođake, a na kraju se pokušao ubiti. Veljović je potvrdio da je 12 osoba umrlo na mjestu zločina, a jedna u Urgentnom centru, dok se liječnici bore za život još tri osobe, među kojima su ubojica i njegova supruga.

Kako javljaju srbijanski mediji, pozivajući se na svjedočenja susjeda, Ljubiša Bogdanović je najprije u svojoj kući ubio sina hicem u glavu, pucao u suprugu i uputio se prema kućama susjeda. U jednoj obitelji usmrtio je svekrvu i snahu, u drugoj oca, majku, njihova sina, njegovu suprugu i dvogodišnjeg sina, u trećoj obitelji ubijeni su supružnici te u četvrtoj majka i sin.

Dužnosnica lokalnog centra za socijalni rad pretpostavlja da je riječ o “teškoj prikrivenoj i neliječenoj depresiji” i vjeruje da su se neki simptomi psihičkog poremećaja kod ubojice morali očitovati, ali da to nitko od srodnika i mještana nije ni prepoznao ni prijavio. U selo je, kako javljaju mediji, došla kći ubojice, koja nije živjela s roditeljima, i u teškom je psihičkom stanju, a Velikom Ivančom odjekuju jauci i plač preživjelih.

Masakr kod Mladenovca, u kojem je ubijeno 13 osoba, jedno je od najvećih masovnih ubojstava na svijetu u posljednjih 15 godina, izvijestio je B92. Najveća masovna ubojstva dogodila su se 2002., kada je Dragan Ćedić iz Leskovca ubio sedam osoba i teško ranio četiri, te 2007. u selu Jabukovac, gdje je Nikola Radosavljević ubio devet i ranio dvije osobe.

Izvor: HRT