Značenje i potreba očuvanja tradicije i pripreme hrane po starim recepturama i domaćim tradicijskim namirnicama
Pripremio: Tomislav Radić
Manifestacija Dani okusa hrvatske tradicije jedinstveni je festival autohtone i tradicijske gastronomije. To je ujedno i svojevrsna pozivnica za upoznavanje i istraživanje hrvatskih županija i njihovih osobitosti oplemenjenih vrijednostima doživljaja blagovanja. Domaćini su restorani, nositelji standarda Okusi hrvatske tradicije, koji njeguju pripremu tradicijskih jela čiji se okus zasniva u načinu pripreme po starim recepturama i običajima, ali i suvremenim kulinarskim tehnikama te vrijednostima lokalnih namirnica.
Stotinjak restorana s područja dvanaest županija pripremili su široki izbor jela koje će gostima nuditi u posebno oblikovanim menijima sastavljenim od tri slijeda po cijenama od 15 do 30 Eura.
Manifestacija koju pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i sporta zajedno organizira 12 turističkih zajednica županija predstavljena je 12. 11. 2024. u kultnom zagrebačkom restoranu Stari Puntijar.
Govoreći o manifestaciji ali i samom projektu Okusi hrvatske tradicije Marcel Medak, predsjednik Savjeta projekta, istaknuo je njegovo značenje u popularizaciji vrijednosti hrvatske kulture blagovanja posebice tradicionalne kuhinje lokalnih i regionalnih sredina te na tim osnovama sadržajnijeg razvoja eno-gastro turizma Hrvatske.
ZlatkoPuntijar, domaćin predstavljanja, posebice je je naglasio značenje i potrebu očuvanja tradicije priopreme hrane po starim recepturama i domaćim tradicijskim namirnicama kao jednu od izuzetno važnih i istinskih vrijednosti očuvanja nacionalnog identiteta.
Roman Fekeža, predstavnik TZ Zagrebačke županije upoznao je prisutne s ponudom desetak restorana Zagrebačke županije koji tradicionalno sudjeluju u ovoj manifestaciji.
Detalji manifestacije na www.okusi.hr