Skip to content

Festival ‘Zlatne žice Slavonije – Požega 2024.’ dosegao sinergiju tradicije i hrvatske baštine

Slavljenički koncert povodom 55 godina od prvog požeškog festivala bit će održan 6. listopada u velikoj Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog

Boris Markuš

Čuvari tradicije i narodne baštine

Prvo izdanje festivala u Požegi koji je postao sinonim za tamburašku slavonsku glazbu, bilo je 1969. godine. Zlatne žice Slavonije su najveći i najstariji festival tamburaške glazbe u Hrvatskoj. Od devedesetih godina i revitalizacije nosi ime Zlatne žice Slavonije po čemu je poznat i priznat diljem Hrvatske i svijeta. Punjenjem Festivalskog vina započela je  najpoznatija nacionalna glazbeno-tamburaška priča poznata pod imenom “Zlatne žice Slavonije”. Ubrzo je uslijedio i neizostavni kviz “Zlatne žice Slavonije” u Kazališnoj kavani Požega. Kviz je održan u tematskoj formi, s kategorijama o tradiciji, kulturi, tamburaškoj glazbi, i naravno, o povijesti i pjesmama „Zlatnih žica Slavonije“. Inače, ovogodišnji festival je ostao trodnevna manifestacija. Najpoznatija i najdugovječnija  gastro manifestacija u Požegi, 28. požeška Fišijada u parku kraj Orljave, privukla je mnoštvo znatiželjnika, koji su na koncu mogli osladiti brk u vidu ribljih delicija u izvedbi 56 natjecatelja iz Požeško-slavonske, Brodsko-posavske, Osječko-baranjske i Sisačko-moslavačke županije. Oni hrabriji, vještiji ili snalažljiviji imali su priliku okušati se u hvatanje šarana golim rukama. Istodobno, tijekom sva tri dana festivala, na „Festivalskom sajmu“ svoje proizvode mogu predstaviti OPG-ovi, obrti, udruge, svi oni koji doprinose autentičnosti ovoga kraja. Na Trgu Svetog Trojstva, pak, posjetitelji su otkrili poseban Kutak za uživanje. Pod ugostiteljskim šatorom na parkingu iza Gradske kuće niknula je Gastro zona, koja u ponudi ima autentične i rustikalne okuse i mirise Slavonije. Tako se na astalu mogu iznaći tradicionalna slavonska jela poput čobanca, sarme, domaće kobasice, janjetine i odojka s ražnja uz atraktivan glazbeni tamburaški program. Zaduženi za feštu su TS Astal te TS Podrumski bećari, a sve to uz prijenos koncertnog programa s Trga Svetog Trojstva. 

Nematerijalna baština i tradicija – sastavnice hrvatskog kulturnog identiteta

No manifestacija, kojoj je organizator Grad Požega, suorganizator TZ Grada Požege, a jedan od partnera TZ Požeško-slavonske županije, već dugi niz godina nije samo festival pjesme i tambure, nego je mnogo više od toga. Folklorni dio programa prvog dana Festivala, 6. rujna, već tradicionalno krenuo je defileom konjskih zaprega ulicama grada, nakon čega je uslijedio svečani mimohod. U programu “Folklorna riznica Zlatne doline” nastupila su lokalna kulturno-umjetnička društva, a nakon Svečanog otvorenja Zlatnih žica Slavonije, pratio se nastup gostujućih folklornih ansambala iz Zagreba i iz Mađarske uz izbor Najgizdavije Šokice. Manifestacija Požege “Zlatne žice Slavonije”, ponudila je novinu u vidu povratka polufinalne tamburaške večeri, s ciljem pružanja prostora za mlade izvođače i one koji još uvijek grade glazbenu karijeru. Nakon Polufinalne tamburaške večeri, uslijedio je veliki koncert Gazda povodom tri desetljeća njihova glazbenog djelovanja. Feštalo se do sitnih sati. 

Iz Turističke zajednice Grada Požege poručuju:  „Dođite i osjetite duh festivala uz najbolje što Slavonija nudi!“

Optimized by Optimole