Skip to content

Romney: Zbog Obame vanjska politika SAD-a više nije moćna

Republikanski kandidat za američkog predsjednika Mitt Romney kritizirao je u utorak vanjsku politiku aktualnog predsjednika Baracka Obame i pozvao na "promjenu kursa", posebice na Bliskom istoku, javlja BBC

Romney smatra da zbog Obamine vanjska politika Amerika više nije tako moćna te da se manje uvažava i poštuje. U svom govoru na Vojnom institutu u Virginiji, Romney je ponudio svoju viziju "slobodnijeg, prosperitetnijeg i miroljubivijeg svijeta".
Govoreći o Bliskom istoku, pozvao je na dostavu oružja sirijskim pobunjenicima, ocijenivši da je Obama propustio da "s našim partnerima identificira i organizira one pripadnike sirijske oporbe koji dijele naše vrijednosti". Također se obrušio na politiku prema Libiji, u svijetlu napada na američko veleposlanstvo u Bengaziju, i izrazio nezadovoljstvo odgovorom Amerike na taj napad u kojem su poginule četiri osobe, uključujući i američkog veleposlanika Chrisa Stevensa.
Opetovano optužujući Obamu da je "premekan" u vanjskoj politici, Romney je kazao da "ne bi oklijevao Iranu nametnuti nove sankcije", tvrdeći da Teheran "nikada nije bio bliže" nuklearnom naoružanju.
"Zbog mira moramo Iranu jasno pokazati djelima, a ne samo riječima, da se razvoj nuklearnog programa neće tolerirati", rekao je Romney, istovremeno uputivši Izraelu riječi snažne potpore.
Prije njegovog govora, Obamin tabor je objavio oglas u kojem se navode svi njegovi gafovi tijekom međunarodne turneje ovog ljeta, kao i njegov odgovor na napad u Libiji.
"Neće nam bukvicu držati netko tko je apsolutna katastrofa po pitanju vanjske politike", poručila je glasnogovornica Obamine kampanje Jen Psaki. Dvojica kandidata sučelit će se na raspravi o vanjskoj politici 22. listopada.
Foto: Evan Vucci/AP