Skip to content

Vera Kos Paliska u Galeriji Alvona

nastalih po nedavnim putovanjima u/kroz autorici nekoliko važnih i dragih mjesta: Pelješcu, Istri te Rabu.

Vera Kos Paliska ne opterećuje se trendovima i tehnološkim eksperimentom. Njeno je slikarstvo blisko klasičnim modernim tipovima izričaja jakog i ekspresivnog kolorističkog naboja / poteza te izražene emocionalnosti i psihologičnosti lirskog i romantičnog ženskog subjekta. Stoga su ovi krajolici u većoj mjeri krajolici duše – njenih lutanja, sjećanja, doživljaja, sumnji i emocija – više, dakle, ekspresija (dijegeza), no vjerodostojni (mimetički, opisni) prikazi nekih konkretnih prostora – koji se ipak u obrisima raspoznaju, ali samo kao esencija – bez izraženijeg inzistiranja na detalju (minimalistički i sukladno tehnici akvarela), kao polazišta na putu prema subjektu i njegovoj unutrašnjoj drami. Ovi su radovi stoga prvenstveno niz iskrenih intimnih zapisa, ispovijed i povijest koja se ne ustručava razliti vlastitu emocionalnost ponad skice i njenih bjelina; suprotstaviti nebo i more zemlji i kamenu, tamu svijetlu, bonaci oluju, …; romantični slikopisni dnevnik bez nadnevka koji svojom dvostrukom kodiranošću (vanjsko/unutrašnje, materijalno/duhovno, konkretno/apstraktno, detalj/cjelina, smireno/strastveno, …) dozvoljava da ga se čita bilo kao niz slika lijepih i uzbudljivih krajolika, bilo kao osobna dramatična potraga i ispovijed ili pak oboje – kao emocija koja reagira na prostor i koja ga posvaja.
Svojim najnovijim ciklusom, čija su glavna obilježja: neposrednost, jednostavnost, dramatičnost, ekspresivnost te majstorska kompozicija i tehnika, ova se eminentna hrvatska i istarska slikarica ponovo potvrđuje kao vrsna akvarelistica, koloristica i pejzažistica čiji krajolici predstavljaju vrijedan i trajan umjetnički prinos."

Danijel Mikulaco, iz kataloga izložbe: Slikopis krajolika akvarelom

Vere Kos Paliska, akademska slikarica iz Pule, članica je HDLU Zagreba, HDLU Istre, Labinskog likovnog kruga, Matice hrvatske i INSEA-e. Osim slikarstvom, bavi se scenografijom, kostimografijom, lutkarstvom i grafičkim oblikovanjem. Obnašala je dužnost prodekana i dekana na Filozofskom fakultetu u Puli i bila članica u Upravnom vijeću Sveučilišta u Rijeci, a od 2007. obnaša dužnost pročelnice Odjela za obrazovanje učitelja i odgojitelja na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli. Samostalno izlaže od 1973.godine te je za njom 30-tak samostalnih i 200-tinjak skupnih izložbi.
Za pedagoški rad i likovno stvaralaštvo dobila je 42 nagrade, zahvalnice ili priznanja, od kojih samo posljednjih godina značajnu "Commission for UNESCO  EUROPEAN  WORLD  HERITAGE" 1996. u Dubrovniku, "Certificate a friend of heritage" 1997. u Starigradu na Hvaru na savjetovanju Vijeća Europe. Izabrana je u Nacionalno vijeće INSEA.-e za unapređenje nastave likovne kulture te je dobila naslov Zaslužni likovni pedagog od Saveza likovnih pedagoga Hrvatske.
Napisala je i objavila preko 200 znanstvenih i stručnih radova, likovnih prikaza, recenzija. Autor je jedinstvenog znanstvenog projekta "Pamtimo povijest i kulturne običaje", i «Iskrice iz muzeja» u suradnji s Arheološkim muzejem Istre i Dječjim vrtićem Centar; s osnovnim školama Grada Pule Nove priče od otpada, Antičke priče od otpada; Oblici i boje podmorja, Trava, cvijet, stablo, Urbani zapisi i Tragom Ivane Brlić Mažuranić. Opremila je 23 knjige, a izradila je kostime ili scenografiju za 23 različite predstave.
Autorica se premijerno predstavila labinskoj publici i kao pjesnikinja te je stihove iz njezine knjige pjesama i slika „Prostranstva duše" čitala Irena Mikulaco, a svojim kratkim recitalom otvorenje je uveličala i šansonjerka i kantautorica Lada Kos.

Radno vrijeme galerije: pon – pet od 10.00 do 13.00 sati

Alis Saina

Akademija-Art.net

Optimized by Optimole