Skip to content

Marko Šošić: Čuvarice

Sample Image
Plakat izložbe

Ikonografija prezentiranih radova u prvi plan stavlja ljudsku, žensku figuru, i to kroz dramatične kolorističke sukobe, od "razarajuće" crvene do hladne ljubičaste i plave boje, sve to uz korištenje sredstava poput polimera i otapala, morske soli i poludragog kamenja, zlatnih listića i kristala.

Iz jednog autorovog intervjua može se i ovo podcrtati: „Apsolutno su svi radovi doslovno dnevnički zapisi. Što nisam smio reći, naslikao sam. Uprizorenja su to raznih "dama", "kirbaj – galeruša", "teta i muških ‘barbika’ koji ‘sami u slici misle sve najljepše o sebi."

Sample Image

Kod slikara Šošića riječ je o figurama koje se nalaze na granici vlastite groteske. Autor ovih izuzetno kvalitetnih radova predstavlja današnje mlade žene, i svoje "malograđanke", ali ne njihov izvanjski izgled, stvarne "krpice i frizure", već tim "tetama" psihijatrijski stručno izvrće kožu prema van i prikazuje njihov unutarnji život, požude i strahove. Doista, današnje društvo u vakuumu je između dekadentnosti bogataša i soc-realizma nezaposlenih, a stari univerzalni principi koji ženu predstavljaju kao "čuvaricu" kuće i obitelji, ovdje su dosljedno izvrnuti naglavačke. Današnje "čuvarstvo", zapravo je počesto samo očuvanje vlastite mladosti i ljepote "radi sebe same", u žestokoj kampanji protiv starenja, a usto nepokrivene funkcionalnim smislom traženja i pronalaženja vlastitog identiteta.

Sample Image

Šošićeve "čuvarice" pozicionirane su u prostorima crne boje, pozadinskog mraka bez jasnih naznaka konteksta zbivanja. Prsti na rukama često su bizarno podvostručeni, s oštrim noktima, a oči često prazne i "našminkane" bez zjenica. Međutim, slikar nema odbojan odnos prema svojim "junakinjama", već se više postavlja kao arbitar koji izuzetno uspješno ocrtava unutarnji svijet današnjih žena, koje uz sve uloge koje imaju, i prevelikih očekivanja i zahtijeva koji se pred njih postavljaju, poetički zatvoreno prodire u njihove želje, ljubomore, bjesove i hladnoću, ili pak seksualne fantazije i orgazme.

Sample Image

U centru te psihološke anamneze najčešeće je kosa, kao simbol ženstvenosti i ljepote, da bi u Šošićevim radovima često doživjela metamorfozu, postala fluid koji osvaja prostor, a zapravo postaje struja svijesti, tiptakanje valova energije, počesto košmara u onim neuralgičnim točkama unutarnjih mijena. Riječ je o trenucima izljevanja struje boja iz i oko kose, proboja nagomilanih frustracija i simbiotički uspješno uvezenih u figure "čuvarica". Međutim, ovdje nije riječ samo o portretima žena, iako jesu žene (gotovo uvijek) u pitanju, već su ove slike krajnje simbolične i prerastaju u portret društva i svijeta kako ga umjetnik doživljava.

Sample Image

Ovdje je za "portret društva" odabran sam ženski lik – lik čuvarice-morske sirene – secesijske ljepotice koja je doživjela svoju metamorfozu od pojave secesije nakon sto godina. I tada, kao i danas, riječ je o otporu prema "svijetu – stroju", te se ovaj ciklus Marka Šošića može odlično detektirati kao svojevrsni otpor masovnoj artizaciji i mas-umjetnosti, a čemu su dokaz da su to još uvijek "samo slike", a ne video, instalacija ili koji drugi suvremeni medij.

Ovom izuzetno kreativnom slikaru koji se već dokazao na mnogim poljima rada, od grafičkog dizajna do kazališne scenografije i šminke, želimo da i dalje plodonosno uveseljava likovnu publiku i kritiku svojim umjetničkim avanturama.
Petar Babić, prof.

Sample Image

Marko Šošić je rođen 1975. godine. Godine 2001. diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti na Širokom Brijegu (BiH) u klasi prof. Ante Kajinića na temu «Groteska u likovnoj umjetnosti» i stekao zvanja akademskog slikara i profesora likovne kulture. Ostvario je više samostalnih izložbi i likovnih projekata. Radi na Školi za tekstil, dizajn i primijenjene umjetnosti u Osijeku kao prosesor grafičkog dizajna, crtanja i slikanja.

Sample Image

Na otvorenju: Branko Hrg, Igor Brkić i Marko Šošić

Galerija djeluje u sklopu križevačkog Kluba Kulture (KVARK), i nastoji promovirati umjetnike suvremenijeg izričaja i shvaćanja umjetnosti bez obzira na godine,  financijski je podupire Grad Križevci i Ministarstvo kulture RH.
Prva izložba ove godine je bila, kao što vidite, Čuvarice Marka Šošića iz Vinkovaca, a do kraja godine planiraju se još tri samostalne izložbe.
Na otvorenju ove izložbe govorili su Zoran Homen, prof, ravnatelj Gradske Galerije Križevci i slikar hiperrealist, Petar Babić, prof. kroatistike i književnik, Branko Hrg gradonačelnik Grada Križevaca, Darko Koren, župan KC-KŽ županije koji je ujedno i otvorio izložbu te Igor Brkić, akademski kipar i voditelj likovne galerije KVARK-a.

Igor Brkić, akad. kipar

Voditelj Galerije
brkaart@gmail.com

Akademija-Art.net

Optimized by Optimole