Skip to content

Retrospektiva Milivoja Uzelca

Umjetnički paviljon, Trg kralja Tomislava 22, Zagrebu
Retrospektivna izložba
MILIVOJ UZELAC
Od 27. studenog 2008. godine do 01. veljače 2009. godine
 

Izložba se može pogledati do 11. siječnja 2009. godine.

Umjetnički paviljon u Zagrebu priprema veliku retrospektivnu izložbu Milivoja Uzelca, velikana hrvatskog slikarstva dvadesetog stoljeća, na kojoj će, nakon više od tri desetljeća publika imati priliku, osim njegovih znanih djela, vidjeti i neke Uzelčeve radove koji do sada nisu bili izlagani.

Autor izložbe i teksta predgovora kataloga izložbe je dr.sc. Zvonko Maković.

Sample Image

Uz brojna Uzelčeva antologijska ostvarenja, na izložbi će publici i kritici biti predstavljeno oko 120 djela – slika, crteža, ilustracija, prikupljenih iz većine značajnih hrvatskih muzeja, galerija i privatnih zbirki, te iz muzeja u Beogradu, Novom Sadu i Sarajevu, a među njima i neke do sada nepoznate slike, što će omogućiti i nova čitanja opusa ove nezaobilazne ličnosti hrvatske moderne umjetnosti.

Milivoj Uzelac je jedna od najdominantnijih slikarskih ličnosti prve polovine 20. stoljeća.

Sample Image

Milivoj Uzelac, slikar, boem, buntovnik, rođen je 27. srpnja 1897. godine. Od 1903. do 1911. obitelj živi u Banja Luci, gdje stvara trajno prijateljstvo s Vilkom Gecanom. Nakon smrti oca 1912. obitelj seli u Zagreb gdje Uzelac nastavlja školovanje na II. realnoj gimnaziji, a istovremeno pohađa privatnu slikarsku školu Tomislava  Krizmana.

Sample Image

Godine 1913. upisuje Privremenu višu školu za umjetnost, kasnije Akademiju likovnih umjetnosti u klasi prof. Otona Ivekovića, koju prekida već nakon prve godine zbog sukoba s krutim akademskim pravilima. Četiri ratne godine provodi u Pragu, gdje će mu se 1918. pridružiti Vilko Gecan.

Uzelac i Gecan vraćaju se u Zagreb i sudjeluju na 7. proljetnom salonu, gdje se svojim radovima ističu među mladim i naprednim ekspresionistima, participirajući aktualne trendove europske umjetnosti.

Sample Image

Razdoblje tzv. praško-zagrebačke faze (1915.-1923.) u kojoj se manifestiraju ekspresionističke i konstruktivističke tendencije, potrajat će sve do odlaska u Ženevu, na prestižnu Međunarodnu izložbu moderne umjetnosti. Uzelac 1923. godine odlazi u Francusku i tamo ostaje do kraja života, a tek u poznijim godinama intenzivira svoje dolaske u domovinu. 

Sample Image
Milivoj Uzelac: Autoportret


Zajedno s Gecanom i Trepšeom, Uzelac pripada umjetnicima prvog i najznačajnijeg vala modernističkih tendencija u hrvatskoj umjetnosti. Njegov impresivan opus u trajanju od gotovo šest desetljeća, osebujnog senzualiziranog izraza, visoko je valoriziran, no mlađim generacijama nedovoljno poznat (zadnja retrospektiva u Zagrebu priređena je 1971. godine u zagrebačkoj Modernoj galeriji).

Radovan Vuković
ravnatelj Umjetničkog paviljona

Stella Mihelj, Voditelj marketinga
e-mail: marketing@umjetnicki-paviljon.hr
http://www.umjetnicki-paviljon.hr/

Akademija-Art.net

 

Optimized by Optimole