Skip to content

Sklad prirode i boja akademika Vidića


"PREMA NEBU",2010., suhi pastel, 50×70 cm

Predrag Goll
galerija.goll@gmail.com

Otvorena izložba „Sklad prirode i boja“ akademika Vidića

Uz nazočnost stotinjak ljubitelja likovne umjetnosti u Galeriji Goll je otvorena izložba Člana akademije nauka Bosne i Hercegovine fra Petra Perice Vidića, akademskoga slikara iz Sarajeva.

Kao što je najavljeno izložba je organizirana prigodom proslave blagdana svetoga Franje Asiškoga pa je u prikladnom programu pater Domagoj Šimunović podsjetio na načela života i poštovanja prema istom u kojem se ogleda djelovanje zaštitnika ekologije i ekologa. Fra Ilija Jerković je u kratkom obraćanju istaknuo humanitarnost u životu i radu akademika Vidića. Slike sa izložbe koja traje do 26.listopada se prodaju po vrlo popularnim cijenama, a prihod sa ove prodajne izložbe autor fra Perica Vidić je namijenio obnovi samostana i Crkve svetoga Marka na Plehanu. Dio programa su bile i recitacije pjesama svetoga Franje koje je sa puno nadahnuća recitirao Silvio Stilinović, poznati novinar i voditelj Amaterskog kazališta iz Slavonskoga Broda.


Izložbu je prigodnim riječima otvorio župan Brodsko posavske županije Danijel Marušić

Umjetnički ravnatelj galerije akademski slikar Predrag Goll dao je impresiju likovnoga stvaralaštva franjevca Vidića. „Fra Vidićev slikarski kapital pulsira u fazama od tonskog do kolorističkog kapaciteta. U njegovom opusu nisu toliko važne demarkacione linije koje možemo zacrtati dijeleći grupacije slika po posebnim značajkama, već je bitnije prihvatiti tendenciju paralelnih mogućnosti i dosega. Ipak, koherentnost njegovog slikarstva upućuje na eksplicitnost boje kao temeljne gradbene jedinice slika.


"PLAVA VEČER", 2010., suhi pastel, 70×50 cm

Otkupiteljska snaga fra Vidićeve slikarske materije proteže se uglavnom na motiv krajolika. Od stilizacijske ravnomjernosti položenih kromatskih polja do užarene gestualnosti pastoznih udara, slikar je osvijetlio meditativnu poziciju sklada kao vitalitet dinamičkih ritmova linija i boja. Time se ujedno i ekstenzira autorska inačica unutar metafizičkog i fizičkog sloja – dijalog između neba i zemlje kao trajni nemir ljudske potrage za ˝slikom˝ životne i vjerske punine.“ Opisuje u predgovoru kataloga profesor Danijel Žabčić.


Akademik fra Petar Perica Vidić

Izložbu je prigodnim riječima otvorio župan Brodsko posavske županije Danijel Marušić. Župan je naglasio važnost dana 6.listopada kada je 1992.godine pala Bosanska Posavina i kada su Hrvati doživjeli najveći progon u svojoj povijesti. Tih dana jednosmjerno je iz ovoga dijela Bosne i Hercegovine jednosmjerno iseljeno 150.000 stanovnika, a povratak je zaista simboličan. Vratilo se tek nešto više od 3% stanovništva. Župan je uz zahvalu akademiku za izuzetan vizualni događaj izložbi „Sklad prirode i boja“ obećao pomoć izgradnji Samostana i Crkve svetoga Marka na Plehanu.

Akademija-Art.hr
10.10.2011.