Skip to content

Soundtrack iz filma “Lea i Darija” redatelja Branka Ivande

RAZNI IZVOĐAČI: LEA I DARIJA – ORIGINALNA GLAZBA IZ FILMA

U izdanju Aquarius Recordsa objavljen je soundtrack iz filma "Lea i Darija", redatelja Branka Ivande.

Film je premijerno prikazan na otvorenju 58. festivala igranog filma u Puli, a govori o sudbini Lee Deutsch i Darije Gasteiger, djevojčica koje su pred Drugi svjetski rat bile velike zvijezde Dječjeg carstva i zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta i zbog čijeg su plesa, glume i pjesme, predstave redovno bile rasprodane. Lea je umrla u vagonu za Auschwitz, a Darija je s obitelji pobjegla pred partizanima.

Soundtrack se pojavljuje u distribuciji u isto vrijeme kad i film u kinodvoranama, što se događa prvi put u Hrvatskoj. Originalnu glazbu za film "Lea i Darija" napisao je Alfi Kabiljo, cijenjeni skladatelj, dirigent, aranžer i producent međunarodna ugleda. Njegov širok raspon stvaralaštva obuhvaća glazbu za kazalište, film i TV; zabavne melodije, šansone, orkestralna, komorna i solistička djela. Svoje diskografske i filmske projekte snimao je diljem svijeta, a najviše u Zagrebu. Glazba za film "Lea i Darija", uz dirigentske palice Alfija Kabilja, Mladena Tarbuka i Silvija Glojnarića, snimljena je u studiju Bajsić HRT-a, u izvedbi Simfonijskog orkestra i Big Band HRT-a. Pojedine solo dionice pjevaju poznati hrvatski izvođači: Marko Tolja i Sanja Doležal te članice zbora "Zvjezdice", Lea Leopoldović i Lea Šarić. Producentski dio potpisuju Saša Wozdecky, Petko Kantardžijev – Mlinac i Joško Krivić.
Najveći doprinos očuvanju glazbene baštine ovaj album donosi kroz prvi tonski zapis operete Josipa Dečija i Tita Strozzija – "Čudo od djeteta". Opereta je napisana baš za Leu Deutsch, premijernu izvedbu imala je 1938. i nije se izvodila više od 60 godina. Ovo zaboravljeno glazbeno blago (pronađena je jedino klavirska partitura), isključivo za film "Lea i Darija", instrumentirao je i dirigirao maestro Mladen Tarbuk.

Popis pjesama:

1. Lea i Darija, najavna špica
2. Ti si moja pjesma
3. Projekcije Pathe
4. Tiho plove moje čežnje
5. Hrvatsko narodno kazalište
6. Predigra operete „Čudo od djeteta“
7. Snage zla
8. Zagreb pjeva i pleše
9. Izgon iz razreda
10. Rasplet
11. Vrijeme za ples
12. Zagrljaj
13. Zle sile u kazalištu
14. Duet iz opere „Ivica i Marica“
15. Uhićenje
16. Zagreb pjeva i pleše (instrumental)
17. Prerušavanje
18. Prolog iz operete „Čudo od djeteta"
19. Lea i mama
20. Ti si moja pjesma (instrumental)
21. U potrazi za spasom
22. Predigra/Step iz operete „Čudo od djeteta“
23. Sabiralište
24. Darija u Innsbrucku
25. Tiho plove moje čežnje (instrumental)
26. Lea i Darija odjavna špica

Akademija-Art.hr
27.09.2011.