Skip to content

Grad Samobor nizom mjera potiče gospodarstvo – razgovor s gradonačelnikom

O godini za nama i ključnim projektima i planovima za 2019. razgovarali smo s gradonačelnikom Krešom Beljakom

Samobor je grad u koji se dolazi prvenstveno zbog dobrog okruženja za rast i razvoj djece, ulaganja u obrazovanje i gospodarstvo, kvalitete kulturnih i sportskih sadržaja, ali i visoke razine sigurnosti. Uz to, Samobor je jedini veliki grad bez prireza što potiče doseljavanje novih stanovnika i obitelji koje ovdje pronalaze sve potrebno za miran, ali ispunjen život. Samoborski osnovnoškolci imaju besplatne udžbenike, umirovljenici božićnice i uskrsnice, mladi stipendije i najveći centar za mlade, povećane su naknade za opremu novorođenog djeteta, a provodi se i eksperimentalni program Škola za život.

Grad Samobor već je godinama po brojnim istraživanjima jedan od najugodnijih i najpoželjnijih gradova za život u Hrvatskoj, a u samom su vrhu i po gospodarskim pokazateljima, što je potvrdilo i naše veliko istraživanje u izboru najboljih gradova po kojemu je Samobor drugi najbolji grad za gospodarstvo u zemlji i treći po kvaliteti života. O godini za nama i ključnim projektima i planovima za 2019. razgovarali smo s gradonačelnikom Krešom Beljakom.

G. Beljak, kako ste Vi zadovoljni onim što ste napravili u protekloj godini, jeste li realizirali sve što ste planirali i obećali?

– Godinom koja je za nama osobno sam djelomično zadovoljan. Djelomično jer stalno naglašavam loše stanje u državi koje se naravno reflektira i na jedinice lokalne samouprave, tako i na Samobor. No, Samobor u odnosu na druge gradove zaista dobro stoji, pa ipak ne mogu biti nezadovoljan. Tome u prilog idu i razna istraživanja u kojima je naš grad u samom vrhu hrvatskih gradova te zadovoljstvo građana kojih je svake godine sve više.

Što biste istaknuli kao najvažnije, koje projekte i mjere, i zašto?

– Kao najvažniji projekt istaknuo bih otvorenje preuređene kino dvorane Hrvatskog doma u Samoboru, na koje su već desetljećima čekale generacije Samoboraca. Na taj način dali smo dodatan vjetar u leđa bogatom kulturnom životu grada, koji je uz turizam, svakako jedna od naših najvećih značajki. Osim toga, započeli smo s realizacijom projekta Mali tehnopolis Samobor za koji smo povukli najveći iznos sredstava iz fondova EU, a dat će velik doprinos razvoju gospodarstva u našem gradu. Tu je i vrtić u Bregani kojim smo omogućili veći standard za našu djecu, no obzirom na nova doseljavanja, moramo razmišljati i o daljnjem povećanju kapaciteta vrtića i škola. Nismo odustali ni od mjera kojima pomažemo našim građanima, besplatnih udžbenika, božićnica i uskrsnica za naše umirovljenike ni sufinanciranja kulture i sporta. Istaknuo bih mjere kojima potičemo gospodarstvo, a koje su rezultirale sjajnim brojkama i svakako nastavljamo u njih ulagati.

Prije desetak dana na Gradskom je vijeću donešen Proračun za 2019. težak gotovo 239 milijuna kuna. Koje su njegova glavne značajke?

– U funkciji porasta životnog standarda građana, kroz daljnji razvoj prometne, komunalne, kulturne i socijalne infrastrukture, a sve sukladno očekivanom ostvarenju fiskalnih prihoda u planskom razdoblju utvrđen je Prijedlog proračuna Grada Samobora za 2019. godinu u iznosu od 238.665.005 kn, a što predstavlja povećanje od 2,14% u odnosu na iznos proračuna za 2018. godinu. Projekcija proračuna za 2020. godinu iznosi 224.023.728 kn, a za 2021. godinu iznosi 219.629.061 kn. Takav proračun kroz trogodišnje financijsko plansko razdoblje je realan, ostvariv, socijalno osjetljiv i razvojan. Prihodi od poreza i dalje su najizdašniji proračunski prihod čiji udio u ukupnim prihodima čini 53%. Povećanje predloženog proračuna za 2019. u odnosu na 2018. godinu rezultat je, između ostalog, planiranja dva kapitalna projekta, nastavak projekta Mali tehnopolis Samobor i rekonstrukciju javne rasvjete u LED rasvjetu.

Koji su ključni projekti koje planirate u idućoj godini i što oni znače za Grad Samobor i njegove građane?

– Ulaganjima u kulturne, sportske i ostale društvene sadržaje podižemo kvalitetu života, ali, naravno, povećavamo i troškove. To utječe na povećanje sredstava koja se u 2019. planiraju uložiti, što je i očekivano i ako samo uzmemo u obzir hladni pogon Bunkera, kina ili novog vrtića. Najveće je ulaganje u 2019. Mali tehnopolis Samobor, za koji je Grad povukao sredstva EU, zatim rekonstrukcija javne rasvjete u LED rasvjetu, nadogradnja OŠ Samobor, kupnja ili izgradnja stanova za socijalno ugrožene građane, nastavak ulaganja u komunalnu infrastrukturu – prometnice, društvene domove, ali i obnova kupališta na Vugrinščaku te prijava projekta izrade novog bazena.

Ima li u Proračunu kakvih promjena ili novih mjera za gospodarstvo? Na koji način ćete u idućoj godini poticati i pomagati svoje poduzetnike?

– Grad Samobor nizom mjera potiče gospodarstvo što doprinosi razvoju, ali i pozitivno utječe na proračun. U ovoj godini povećali smo sredstva za poticanje novog zapošljavanja u privatnom sektoru te za subvencije umjetničkim i tradicionalnim obrtima. Nismo zaboravili ni na potpore kapitalnim ulaganjima gospodarstvenika te poticanje novih tehnologija i inovacija, ali i poljoprivrede i ruralnog razvoja. Novi zamah gospodarstvu svakako će dati već spomenuti Mali tehnopolis Samobor kao inkubator za nove poduzetnike, ali i poticaj za napredak postojećih.

Kad je gospodarstvo u pitanju, prije dva mjeseca ste imali najbolje rezultate u posljednjih 18 godina – porast broja zaposlenih, pad nezaposlenih, u samo tri mjeseca je otvoreno 49 novih obrta… Šta točno kažu brojke sad na kraju godine?

– Brojke su na kraju godine još pozitivnije, broj nezaposlenih znatno je smanjen, u kolovozu je bilo 879 nezaposlenih, dok je u studenom 787, što je najmanji broj u zadnjih 18 godina. Za usporedbu: 2017. godine u studenom je bilo 894 nezaposlenih osoba, 2016. godine 1306 osoba, a 2015. godine 1899 nezaposlenih osoba. Napominjemo kako Samobor bilježi porast broja stanovnika. U razdoblju od 1. lipnja do 31. listopada je otvoreno 49 novih obrta, pa ih je sada na samoborskom području ukupno 836., dok ih je lani bilo 790.

Nedavno smo radili analizu migracijskih trendova i Grad Samobor jedini je kontinentalni grad u top 10 gradova s najvećim migracijskim plusem, što je potvrdilo i titulu trećeg najboljeg grada po kvaliteti života u zemlji. Što je, po Vama, ključna prednost Samobora u odnosu na ostale gradove?

– To dokazuje kako je Samobor grad iz kojeg se ne odlazi, a o čemu svjedoči i kontinuirani porast broja stanovnika. Baš nasuprot, Samobor je grad u koji se dolazi. Prvenstveno je to zbog dobrog okruženja za rast i razvoj djece, ulaganja u obrazovanje i gospodarstvo, kvalitete kulturnih i sportskih sadržaja, ali i visoke razine sigurnosti. Svakako je ovdje bitno istaknuti i to da je Samobor jedini veliki grad bez prireza što potiče doseljavanje novih stanovnika i obitelji koje ovdje pronalaze sve potrebno za miran, ali ispunjen život. Samoborski osnovnoškolci imaju besplatne udžbenike, umirovljenici božićnice i uskrsnice, mladi stipendije i najveći centar za mlade, povećane su naknade za opremu novorođenog djeteta, a provodi se i eksperimentalni program Škola za život.

Cijene gradskih vrtića nisu se mijenjale 8 godina, a s 1.000 kuna po djetetu sufinancira se cijena privatnih vrtića, te već četiri obrta za čuvanje djece, dadilje. Među rijetkim gradovima Samobor je uspio obnoviti prostor bivše vojarne gdje se sada nalaze društveno korisni sadržaji, a kontinuirano se ulaže u objekte odgoja i obrazovanja, kulturne i sportske objekte. Već godinama Samobor je u samom vrhu najsigurnijih gradova (u 2018. na 4. mjestu) što stvara ugodno okruženje za život, a važno je naglasiti ulogu turizma o čemu najviše svjedoči priznanje kao jedne od tri najbolje kontinentalne turističke destinacije.

Planirate li neke dodatne mjere i pogodnosti kojima će se Grad Samobor još više izdignuti i podići kvalitetu i standard života svojih građana?

– U Proračunu za 2019. godinu osigurali smo milijun i pol kuna za stanove za socijalno ugrožene osobe, čime ćemo dodatno pomoći građanima kojima je to najpotrebnije. Svakako bih istaknuo i povećanje sredstava koja ćemo uložiti u kulturu, tu treba reći kako je Samobor među rijetkim gradovima koji imaju dva kina. U ovoj godini nastavljamo raditi na izradi projektne dokumentacije za novi bazen, ali ćemo prije toga urediti staro samoborsko kupalište na Vugrinščaku, u što ćemo uložiti više od pola milijuna kuna.

Koliko se u planiranju projekata za iduću godinu oslanjate na EU fondove i koji su najvažniji EU projekti koje planirate?

– Najznačajniji je svakako projekt Mali tehnopolis Samobor s kojim se nastavlja i u 2019. godini. Izvršili smo projektnu prijavu projekta izgradnje novog bazena vrijednog gotovo 47 milijuna kuna, a u narednom razdoblju nadamo se da ćemo i dobiti podršku. Predana je i prijava za izgradnju društvenog doma u Dubravi Samoborskoj, nastavljamo s prijavljivanjem projekta uređenja Rudnika svete Barbare u Rudama u novoj fazi. Još dvije godine traje projekt Vjetar u leđa kojim se osiguravaju pomoćnici u nastavi za osnovnoškolce, a tu je i niz manjih projekata, poput WiFi 4 EU, projekta izrade Gradskog programa za mlade i sličnih društvenih projekata.

Koliko ste, sveukupno, zadovoljni rezultatima Grada Samobora kad su EU fondovi u pitanju i što kažu brojke?

– Smatram kako brojke općenito, na razini Hrvatske, nisu zadovoljavajuće, no i tu je, usprkos tome, Samobor pri vrhu onih koji ipak uspijevaju. S ugovorenim projektima u iznosu većem od 14 milijuna eura za 5 projekata (Sanacija odlagališta otpada Trebež, Mali tehnopolis Samobor te Vjetar u leđa – faze 1.,2 i 3.), Samobor se nalazi na 4. mjestu, nakon Rijeke, Zadra i Osijeka.

Planirate li za iduću godinu neka nova pametna rješenja i korak naprijed u Smart-city konceptu?

– Dovršavamo izradu Registra nekretnina grada Samobora što će u konačnici donijeti i novi, pametan način upravljanja gradskom imovinom. Uz to, realizacijom projekta zamjene starih rasvjetnih svjetala LED rasvjetom, razvit ćemo i pametan način upravljanja gradskom rasvjetom ali i drugim komunalnim aspektima.

Na kraju, koja Vam je najveća ‘novogodišnja želja’ i cilj kojeg kao gradonačelnik Samobora želite ostvariti u 2019.?

– Najveća mi je želja da cijela naša Domovina krene u jednom pozitivnijem smjeru, da se svim građanima omogući dostojan život, a mladima svjetlija budućnost. Za Samobor želim da ostane primjer drugima, da se nastavi pozitivan trend doseljavanja, smanjenja broja nezaposlenih i gospodarskog razvoja. Isto tako, nadam se i da ćemo stvoriti pretpostavke i dobiti potreban vjetar u leđa kako bismo uskoro realizirali najveću želju svih Samoboraca, a to je bazen. Projekt smo prijavili na natječaj u sklopu ITU mehanizma, odnosno Urbane aglomeracije Zagreb pod nazivom Revitalizacija brownfield lokacija. Vrijednost projekta je procijenjena na gotovo 47 milijuna kuna. Gradskim proračunom planirana su i sredstva za nastavak izrade projektne dokumentacije za izgradnju bazena u fazama.

Izvor: gradonačelnik.hr