Skip to content

Split – Andro Damjanić: Novogodišnja izložba

Foto klub Split, Marmontova 5, Split
Novogodišnja izložba
Andro Damjanić
Retrospektiva
od 01. do 19. 01. 2011
.

S Novogodišnjom izložbom Fotoklub Split je ušao u jubilarnu 100. godinu postojanja. Retrospektivna izložba Andre Damjanića je otvorena pet minuta iza ponoći.

Fotografije Andre Damjanića prikazuju ono drugo lice Splita koje u vrevi suvremenog života uopće ne zapažamo: svijet zanemarenog puka, posebno mladeži, staraca, prosjaka, ribara, ali i već zaboravljenih splitskih konja i magaraca. Luke, ribarske lađe, mreže, starci i djeca, oni o kojima se u današnjem svijetu proizvođača i potrošača najmanje govori. Taj svijet djece i staraca ujedno je svijet autorove mladosti, svijet s ulice, a ne iz ureda, tvornica, ili iz novinskih stupaca.

Prof.dr. Duško Kečkemet

Andro Damjanić je rođen 1929. u Vrboskoj, otok Hvar. Fotografijom se bavi od ranih 50.-ih godina prošlog stoljeća. Od 1959. godine počinje raditi kao fotorepoter Slobodne Dalmacije na nagovor poznatog fotoreportera Petra Jovića-Pempeka. Za Slobodnu Dalmaciju radi do odlaska u mirovinu 1995. godine. U tom periodu od sredine 50.-ih do početka 90.-ih godina nastaju njegove najpoznatije fotografije koje će i biti izložene na retrospektivnoj izložbi (80 crno-bijelih fotografija). Svojim fotografijama osvojio je brojne nagrade i priznanja na mnogim domaćim i međunarodnim izložbama. Višedesetljetni je član Fotokluba Split, a neko vrijeme je bio i predsjednik Fotokluba Split, član upravnog odbora i umjetničkog savjeta.

Akademija-Art.hr
02.01.2011.