Skip to content

Karlovac – Zilik: Mihovil Dorotić

 
S otvorenja izložbe: umjetnik Mihovil Dorotić, ravnateljica Doma za djecu dr.sc. Maja Vučinić-Knežević, povjesničar umjetnosti Nikola Albaneže, učenik Glazbene škole Borna Biondić

Galerija Zilik, Karlovac
Mihovil Dorotić
od 04. 11. 2010. (u 19.00 sati)


Pogledajte galeriju radova!

Pogledajte fotografije s otvorenja!
Foto: Suzana Rupčić

Nove slike u krilu dobroga starog slikarstva

U prikazima pejzaža, čijim se motivima Mihovil Dorotić uporno obraća i sustavno bavi u svome slikarstvu, kao i u dubrovačkim vizurama, u konkretnom ciklusu iz kojega izbor predstavlja karlovačkoj publici, naš autor bilježi nemirnu, stalno promjenjivu stranu svijeta, a čini to ponekad svijetlom paletom, mrljama, potezima poput apostrofa ili opet tamnijim koloritom, punijeg namaza, s kontrapunktnim naglascima povišenoga intenziteta. Njegove su slike spoj napetosti i otmjenosti, postimpresionističko-ekspresivnih značajki, ali i radikalnijeg poetskog prikazivanja prirode. Svjedočimo živosti, dramatičnome sukobu silnica, ali i miru koji pokriva uravnoteženu kompoziciju velom sklada ispod kojega slutimo latentne tenzije oblikovanja i kolorita.

Zapravo, neophodno je kultivirati oko kako bi zapazilo odlike kompozicije, finese međuodnosa planova, svjetlo kao gradivni element. U takvim, naizgled malim pomacima uvijek ćemo se iznova uvjeravati u individualnost stvaraoca, zbog čega je moguće ustvrditi: nije sve već viđeno! – kako bi skeptici prema tradicionalnom izrazu željeli ostale uvjeriti. Mihovil je slikar koji nas poziva da si damo vremena kako bismo sve to uvidjeli: slojeviti okvir nasljedovanja i njegov osobni doprinos u ritmu i svojevrsnom zvučanju slike – njenoj zvonkosti ili potmulosti.

U tom je smislu Dorotić zagovornik klasičnih vrijednosti, a u njihovu doživljaju i opisivanju tumači se nerijetko služe međudjelovanjem umjetničkih disciplina. U takvu posezanju za onim drugim slikarstvo nam se ukazuje poput poezije; poezija, dakako, često prikazuje slike (ona slika), a obje bi najradije htjele biti glazba. Zato bih zaključio: ostajući riječima uz likovnu problematiku, nećemo pogriješiti ako pred Mihovilovim slikama pobudimo i sinestezijske opažaje.

Nikola Albaneže

Mihovil Dorotić rođen je 1980. godine u Brežicama. Paralelno je pohađao i završavao Školu za primijenjenu umjetnost i dizajn u Zagrebu i srednju Funkcionalnu glazbenu školu (klareinet). Godine 2002. diplomirao slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi prof. Eugena Kokota, a 2004. godine i Glazbenu akademiju u Zagrebu, u klasi prof. Milka Pravdića. Autor je 10 samostalnih izložbi, ciklusa portreta i pejzaža i više skupnih. Zaposlen je kao prof. klarineta u glazbenoj školi u Zaboku.

Adresa:
Svetonedeljska ulica 5, 10430 Samobor


Na otvorenju izložbe

Samostalne izložbe:

1996. SAMOBOR,mala dvorana galerije Prica, izložba crteža
1998. SAMOBOR, mala dvorana galerije Prica, izložba akvarela
1999. SAMOBOR, promocija grafičke mape (suha igla), KNJIŽNICA Samobor
2002. Zagreb, galerija “Idealni grad“ , IZLOŽBA VEDUTA
2002. Samobor, Samoborski muzej, izložba portreta Samoboraca
2005. SAMOBOR, Samoborski muzej, Samoborski ciklus veduta
2006. Varaždin, galerija LUV, Varaždinski ciklus veduta
2006. BOL NA BRAČU, Galerija Dešković, izložba veduta i marina
2008. NOVALJA, Galerija Era, izložba veduta i marina

Suzana Rupčić
domvladimirnazor@gmail.com

Akademija-Art.hr
03.101.2010.