Skip to content

ULUPUH: Sekcije za oblikovanje plemenitih kovina

60 godina ULUPUH-a: 1950. – 2010.
Predstavljanje Sekcije za oblikovanje plemenitih kovina
Subota, 16.10.2010.

20.00 sati – REVIJA NAKITA, Vestibul Galerije Klovićevi dvori (Jezuitski trg 4, Zagreb)

21 – 22.00 sata – IZLOŽBA NAKITA, Galerija ULUPUH (Tkalčićeva 14, Zagreb)
U okviru obilježavanja 60 godina ULUPUH-a, u subotu, 16. listopada predstavlja se Sekcija za oblikovanje plemenitih kovina.
„Sekcija danas okuplja tridesetak aktivnih umjetnika koji se izražavaju većim djelom u nakitu iako nije rijetkost da se umjetnici izraze i u drugoj, utilitarnoj i neutilitarnoj formi (link: http://www.ulupuh.hr/hr/sekcije.asp?idsekcije=11 ). Sekcija je agregat po edukaciji i pristupu dobro raspoređenih skupina u smislu da nema izrazite dominacije jedne izvorne cjeline. Dobro strukturirana, sekcija često nastupa zajednički i može se reći da imponira raznolikošću pristupa i metiera a da ta raznolikost ne rađa razjedinjenost u nastupima. Po «gustoći» jakih autorskih osobnosti spada u sam vrh kvalitete ULUPUH-a pogotovo uzme li se u obzir relativna malobrojnost.
Nastanak sekcije: negdje sredinom sedamdesetih prošlog stoljeća, odvajanjem jedne skupine iz kiparske sekcije vezane uz plemenite kovine (srebro, bakar, mjed, emajl). Često kipari posežu za malom utilitarnom formom, i naši najpoznatiji kipari iskušavali su se nerijetko u nakitu. Posebna opaska: ova je disciplina vrlo zahtjevna po pitanju opreme, potrošnih materijala, potrebnih vještina, načina izlaganja itd. i to može objasniti relativnu malobrojnost ove sekcije." (Lazer Rok Lumezi, predsjednik sekcije)
Prvi dio programa održati će se u Vestibulu Galerije Klovićevi dvori (Jezuitski trg 4), gdje će u 20 sati započeti Revija nakita članova Sekcije. Nakon toga, u 21 sat, publika će se pozvati na neformalno druženje u Galeriji ULUPUH u Tkalčićevoj 14, gdje će biti postavljena izložba nakita istih autora koja će se moći pogledati do 22 sata. Veći dio autora sudionika predstavljen je u monografiji Suvremeni umjetnički nakit u Hrvatskoj autora Maria Beusana
(link: http://www.ulupuh.hr/hr/izdavackadjelatnost.asp?slika=722/003.JPG&id=722 ),
te sudjeluje na velikoj putujućoj izložbi Suvremeni hrvatski nakit pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH
(link: http://www.min-kulture.hr/default.aspx?id=3944).

U nastavku je popis autora sudionika revije i izložbe:

1.   Radovan Sredić
2.   Rea Boschi Gogolja
3.   Boris Borović
4.   Eva Lumezi
5.   Davor Bajec
6.   Mara Borović
7.   Luka Petrinjak
8.   Eta Linčir
9.   Zlatko Odrčić
10. Boris Pokos
11. Lazer Rok Lumezi
12. Mario Beusan
Urednik i voditelj revije: Mario Beusan
Modni dizajn: Ivana Žanko
Modeli: studentice arhitekture – Mirna Malez, Marina Marušić, Bojana Marčićev, Jelena Babić, Saša Poljanec, Nina Čikeš 
Glazbena kulisa: Ivo Parač
Majstor svjetla: Miljenko Bengez
Majstor zvuka: Damir Babić
 
Vjerujemo da će se u ovom programu naći više zanimljivih i interaktivnih događanja koja će najširoj publici na još jedan, manje konvencionalan i komunikativan način, približiti djelatnost našeg udruženja.
U prilogu: naslovnica i unutrašnjost monografije Suvremeni umjetnički nakit u Hrvatskoj koja će se za trajanja obilježavanj 60. obljetnice ULUPUH-a (do 25. listopada) u Galeriji ULUPUH moći kupiti po sniženoj cijeni.
Program predstavljanja ostalih ULUPUH-ovih sekcija vidjeti na: