Skip to content

Beč – Velika izložba Hansa von Aachena

  
Jupiter, Antiopa i Amor                                                  Autoportret

Bečki će Muzej povijesti umjetnosti (Kunsthistorisches Museum) od 19. listopada ove do 9. siječnja 2011. godine predstaviti izložbu radova poznatog njemačkog slikara 16. stoljeća Hansa von Aachena


Aachen je kao dvadesetogodišnjak otišao u Italiju, gdje je najprije radio u Veneciji, potom u Rimu i na posljetku u Firenci. Svoju je slikarsku karijeru započeo kao portretist, a 1587. se vraća u Minhen gdje nastavlja djelovati kao dvorski slikar vojvode Wilhelma V. od Bavarske. 1592. godine stupa u službu cara Rudolfa II. i seli se u Prag te tamo doseže vrhunac svoje karijere.

Hans von Aachen u svojim radovima spaja nizozemski realizam, venecijanski kolorit te rimski manirizam i florentinski formalizam, a njegovi su ga nalogodavci posebno cijenili zbog realističnosti prikaza i brilijantno naslikanih ljudskih tijela.
Ova prva monografska izložba predstavlja cjelokupno stvaralaštvo Hansa von Aachena, a obuhvaća sve fasete njegovog rada u Italiji, Njemačkoj i Pragu. Izložba obuhvaća 45 slika, 30 crteža i 25 grafika koji potiču iz poznatih europskih muzeja i privatnih zbirki.
Izložba je nastala u suradnji Suermondt-Ludwig muzeja iz Aachena, praške Dvorske galerije te Muzeja povijesti umjetnosti iz Beča. Krenula je iz rodnog grada umjetnikove obitelji, Aachena, trenutno se prikazuje u Pragu, gdje je umjetnik proveo veliki dio svog života, a nakon toga gostuje u Beču, gdje se ujedno nalazi i najveća zbirka njegovih djela.

Ivana Ćosić
ivana.cosic@compresspr.hr

Akademija-Art.hr
15.10.2010.