Skip to content

Vijesti Europske komisije 12. siječnja 2018.

Usluge platnog prometa: potrošačima na raspolaganju jeftiniji, sigurniji i inovativniji oblici elektroničkog plaćanja

Revidiranom Direktivom o platnim uslugama (PSD2), koja se počinje primjenjivati od 13. siječnja 2018., nastoje se modernizirati usluge platnog prometa u Europi na korist potrošača i tvrtki, sa svrhom održavanja koraka s promjenama na tom dinamičnom tržištu. Valdis Dombrovskis, potpredsjednik zadužen za financijsku stabilnost, financijske usluge i uniju tržišta kapitala, izjavio je:„Ova je Direktiva još jedan korak prema uspostavi jedinstvenog digitalnog tržišta u EU-u. Njome se promiče razvoj inovativnih internetskih i mobilnih platnih usluga, što će pogodovati gospodarstvu i rastu. S početkom primjene direktive PSD2 zabranit ćemo naknade za plaćanje potrošačkim debitnim i kreditnim karticama. Na taj bi način potrošači u EU-u godišnje mogli uštedjeti više od 550 milijuna eura. Izim toga, potrošači će biti i bolje zaštićeni prilikom plaćanja.“ Nova pravila počet će se primjenjivati od 13. siječnja 2018. putem odredbi koje su države članice uvele u nacionalno zakonodavstvo u skladu sa zakonodavstvom EU-a. Komisija poziva države članice koje još uvijek nisu prenijele direktivu u nacionalno zakonodavstvo da to žurno učine. Dodatne informacije dostupne su u priopćenju za medije i memorandumu.

Idući koraci u suzbijanju lažnih vijesti: Komisija uspostavlja stručnu skupinu na visokoj razini i pokreće javno savjetovanje

Komisija je danas pokrenula javno savjetovanje o lažnim vijestima i internetskim dezinformacijama te uspostavila stručnu skupinu na visokoj razini sastavljenu od predstavnika akademske zajednice, internetskih platformi, informativnih medija i udruga građanskog društva. Radom stručne skupine na visokoj razini i rezultatima javnog savjetovanja pridonijet će se razvoju strategije o suzbijanju širenja lažnih vijesti na razini EU-a, koja će biti predstavljena u proljeće 2018.

Prvi potpredsjednik Frans Timmermans izjavio je: Sloboda primanja i prenošenja informacija i pluralizam medija zaštićeni su Poveljom EU-a o temeljnim pravima. Živimo u dobu u kojem nas preplavljuju informacije i dezinformacije. Stoga svojim građanima moramo osigurati alate za prepoznavanje lažnih vijesti, poboljšavanje povjerenja na internetu i upravljanje primljenim informacijama. 

Andrus Ansip, potpredsjednik zadužen za jedinstveno digitalno tržište, dodao je: Moramo pronaći uravnoteženi pristup između slobode izričaja, medijskog pluralizma i prava građana na pristup raznolikim i pouzdanim informacijama. U pronalaženju rješenja trebali bi sudjelovati svi relevantni subjekti, kao što su internetske platforme ili informativni mediji.

Povjerenica za digitalno gospodarstvo i društvo Mariya Gabriel izjavila je: Moje je djelovanje usredotočeno na obranu prava građana na kvalitetne informacije koje su temelj naših demokracija. Želim voditi otvoren i opsežan razgovor o lažnim vijestima kako bismo riješili taj složeni fenomen i prevladali izazove koji su pred nama. Informacije od javnosti primaju se do veljače. Dodatne informacije dostupne su na sljedećoj poveznici: http://europa.eu/rapid/press-release_IP-17-4481_en.htm

EUROSTAT: prvi podatci za treće tromjesečje 2017. – stopa štednje kućanstava u europodručju stabilna na 12,0 posto – stopa ulaganja kućanstava u europodručju gotovo stabilna na 8,8 posto

U trećem tromjesečju 2017. stopa štednje kućanstava u europodručju iznosila je 12,0 posto, što je stabilno u odnosu na drugo tromjesečje 2017. U trećem tromjesečju 2017. stopa ulaganja kućanstava u europodručju iznosila je 8,8 posto, dok je u prethodnom tromjesečju iznosila 8,7 posto. Cijelo Eurostatovo priopćenje za medije dostupno je na internetu.

EUROSTAT: stopa poslovnih ulaganja u europodručju smanjila se na 22,4 posto, udio poslovne dobiti povećao se na 41,4 posto

U trećem tromjesečju 2017. stopa poslovnih ulaganja u europodručju iznosila je 22,4 posto, dok je u prethodnom tromjesečju iznosila 23,1 posto. U trećem tromjesečju 2017. udio poslovne dobiti u europodručju iznosio je 41,4 posto, dok je u drugom tromjesečju 2017. iznosio 41,0 posto. Cijelo Eurostatovo priopćenje za medije dostupno je na internetu.

 Ivan Raos / Akademija Art