Skip to content

Zašto zobena kaša možda nije “zdrav” doručak za koji mislite da jest

Godinama sam mislio da su zobene pahuljice savršen doručak. Bilo je toplo, zasitno i na svakoj kutiji označeno kao “zdravo za srce”. Liječnici ga preporučuju, dijetetičari se kunu u njega – što bi moglo poći po lošem?

Onda sam jednog jutra primijetio nešto čudno. Pojeo bih veliku zdjelu zobenih pahuljica, osjećao bih se odlično sat vremena… a onda? Bum. Glad. Žudnje. Energetski krah. Posezao bih za grickalicama prije nego što bi ručak uopće stigao.

Pa sam počeo kopati. Zahvaljujući mojoj 365 Daily Health Encyclopedia of Power Foods (moj glavni vodič za dekodiranje prehrane), naučio sam nešto šokantno: zobena kaša možda nije tako “zdrava” kao što sam mislio – osobito za razinu šećera u krvi i energije.

Problem zobene kaše: skokovi i padovi šećera u krvi

Najveći problem? Zobena kaša je bogata ugljikohidratima i često ima malo proteina i masti. Iako zob sadrži vlakna, ona se i dalje brzo razgrađuje u šećer , što može uzrokovati:

  • Skokovi šećera u krvi (praćeni energetskim slomom)
  • Povećana glad i žudnja za hranom (zdravo, napad užine usred jutra!)
  • Inzulinska rezistencija tijekom vremena (veliki problem za dijabetičare poput mene)

Testirao sam šećer u krvi nakon što sam pojeo zobenu kašu, i naravno — skočio je kao da sam jeo bijeli kruh. Tada sam shvatio da same zobene pahuljice nisu “sporo probavljiva” hrana za koju sam mislio da jest.

Čak i gore? Većina zobenih pahuljica je zamka šećera

I budimo iskreni – većina ljudi ne jede običnu zob. Aromatizirana instant zobena kaša? Uglavnom desert.

  • Zobena kaša od javorovog smeđeg šećera 15+ grama dodanog šećera
  • Paketi zobene kaše s voćem i vrhnjem Više šećera nego krafna
  • Granola zobeni preljev Više ugljikohidrata, manje proteina = katastrofa šećera u krvi

Kako napraviti zobenu kašu zapravo zdravom

Nakon što sam to naučio, nisam se htio u potpunosti odreći zobi — samo sam ga trebao unaprijediti . Evo što sada radim:

  1. Dodajte proteine ​​→ maslac od badema, proteinski prah ili grčki jogurt
  2. Dodajte zdrave masti → Chia sjemenke, lanene sjemenke ili kokos
  3. Preskočite šećer → Umjesto toga koristite cimet, vaniliju ili svježe bobičasto voće

Doručak koji bolje snižava razinu šećera u krvi

Umjesto da se oslanjam samo na zobene pahuljice, okrenuo sam se Ridiculously Tasty Vegan Recipes 365 Daily Health Encyclopedia of Power Foods za bolje opcije. Sada idem na:

  1. Zdjelice za doručak s avokadom i jajima
  2. Kajgana s povrćem i orašastim plodovima
  3. Chia puding s bobicama i orašastim plodovima
  4. Snažne kombinacije hrane za doručak

Zaključak? Zobena kaša nije loša — ali nije uvijek dobra

Ako se nakon doručka osjećate tromo, gladni ili žudite za šećerom, zobena kaša bi mogla biti krivac. To nije najgora hrana, ali nije ni superhrana za povećanje šećera u krvi, koja podiže energiju kakvom se predstavlja.

Želite doista razumjeti koja hrana hrani vaše tijelo, a koja vas potajno sabotira? 365 Daily Health Encyclopedia of Power Foods bila je moj vodič godinama, pomažući mi da donesem pametnije odluke – i ne bih je mijenjao ni za što. quora.com

Rekreativna biciklistička utrka GRANFONDO STUBAKI 2025.

Rekreativna biciklistička utrka GRANFONDO STUBAKI 2025.

Treće izdanje rekreativne biciklističke utrke GRANFONDO STUBAKI 2025 održano je 11. svibnja sa startom i ciljem u Stubičkim Toplicama. Na startu je…

Šutej-Počeci – Otvorena izložba ranih radova Miroslava Šuteja iz kolekcije obitelji Bilić FOTO

Šutej-Počeci – Otvorena izložba ranih radova Miroslava Šuteja iz kolekcije obitelji Bilić FOTO

Šutejeve radove „epohalnog značenja“ možete pogledati do 30. lipnja Ana Petričić Gojanović Jučer, na dvadesetu obljetnicu otkako nas je napustio jedan od…

Ciklus pastela Ferdinanda Pađena

Ciklus pastela Ferdinanda Pađena

Pađen je na svojim pastelima zabilježio trenutke susreta s ostacima prošlosti… Miroslav Pelikan Istanuti slikar Ferdinand Pađen, suvremeni je hrvatski likovni umjetnik,…

Ritam promjena u novom ciklusu Damira Medvešeka

Ritam promjena u novom ciklusu Damira Medvešeka

Medvešek je kreirao izmjenjivi svijet, prostor konstantnih promjena, iznimno ritmičan, pokretljiv, bez trenutka zastoja Miroslav Pelikan Akademski slikar i istaknuti suvremeni hrvatski…

Putopisi slijepog profesora, strastvenog planinara

Putopisi slijepog profesora, strastvenog planinara

Željko Brdal: S bijelim štapom put planina Zamislite osvajanje planinskih vrhova bez oslanjanja na vid, nego samo na odlučnost, snagu i nepokolebljivu…

Young SPOTs: Grupna izložba: “Nacrt za narativ” od 16. svibnja

Young SPOTs: Grupna izložba: “Nacrt za narativ” od 16. svibnja

Galerija Spot i Ured za fotografiju pozivaju na otvorenje izložbe u sklopu programske linije Young SPOTs posvećene mladim autorima i autoricama. Otvorenje…

Marko Bošnjak očarao Europu, ali nije bilo dovoljno

Marko Bošnjak očarao Europu, ali nije bilo dovoljno

Marko Bošnjak nije prošao u finale Eurosonga: “Hvala svima koji su me podržavali” Marko Bošnjak nastupio je u prvom polufinalu Eurosonga koje…

Poziv na raspravu: Zapuštamo li književnost na kajkavskom i čakavskom u korist standarda? 15. svibnja

Poziv na raspravu: Zapuštamo li književnost na kajkavskom i čakavskom u korist standarda? 15. svibnja

Pozivamo na raspravu: Zapuštamo li književnost na kajkavskom i čakavskom u korist standarda? DHK, četvrtak, 15. svibnja 2025. u 19 sati In…