Skip to content

Fakultetska vinarija iz Vallis Auree

Promocija vinarije Vinum Academicum koja je sastavni dio Fakulteta za turizam i ruralni razvoj iz Požege, održana je u Zagrebu, u Češkom domu

Pripremio: Tomislav Radić

Na promociji  kušalo se .Graševina 2024 12% alkohola,.Graševina Academia 2021, 14.5, .Chardonnay 2021 14.5,.Muškat žuti 2024 12.5, Merlot 2020 14.5, Cabernet sauvignon 201915.0, Pinot IB 2018 15.0 i .Graševina ledena berba 2011.

GRAŠEVINA 2024.sa kioselinom od 6.5 g/L,  lijepe, žive žuto zelenkaste boje, osjeća se sortni miris, najviše jabuka, a ima herbalnih i cvjetnih tonova a vino je već sada zrelo za tržište. Uz ovo vino gastronomski odgovara bijela riba (pastrva i morske ribe) i snack salata (rajčica,tikvice i mozzarela).

GRAŠEVINA Academia 2021.  sortno je vino drugačijeg izričaja.  Vino je čisto tehnički odrađeno, nema stranih mirisa,vino koje traži hranu, Jedno od predloženih jela je file pastrve u umaku od graševine na pireu od cvjetače i ili pureći file u umaku od hrena sa domaćim njokima.

MUŠKAT žuti 2024. 5.4 kiselina i 55 g/L šećera  vrlo dobro je uravnoteženo mlado vino. Žućkasto sa zelenim nijansama, sortno muškatno prepoznatljiva mirisa i mirisa oskoruše. U ustima se osjeti ostatak šećera ali ima skladnu kiselinu što ga čini živahnim ali ne preslatkim.. Uz ovo vino mogu biti slastice na bazi žutog voća -tart od kruške, dinja, pita i štrudla od jabuke, chees cake. Međutim može se poslužiti i sa glavnim jelom, primjerice  kozice sa sokom od limete u tempuri ili kozice u woku sa povrćem ili tartar od svježih krastavaca.

CABERNET sauvignon 2019. sa 6.0 kiseline i 1.3 g. ostataka šećera je suho, sortno prepoznatljivo vino, sa intezivnim mirisom i okusom zrelog bobičastog voća, aronija, kupina i  borovnica.. U podrumu su kombinirali slavonski hrast sa otprilike 1/5 francuskoga. Vino je u drvetu odležalo 18 mjeseci. Francuski hrast će vinu dati eleganciju a slavonski jače tanine odnosno tijelo. Gastronomska preporuka je lungić u umaku od šumskih gljiva ili zec u umaku sa njokima.

GRAŠEVINA -ledena berba 2011. s 4.8 kiselina i 214 g. ostatak šećera je vino koje se dobva samo u određenim klimatskim godinama,kada dva dana zaredom temperatura mora biti minimalno minus 7 stupnjeva i godina u kojoj su procijenili da će urod dati dobru graševinu. Jantarne je boje sa smeđim nijansama, Osjeti se botritis, miris makije, smokve, marelice. Vino je u tijelu puno, sadržajno, dobre kiseline nakon 14 godina, dugotrajnog okusa i blago gorkasto sortnog završetka. Preporuka slastice-Rapska torta.

VINUM 18. 02. 25. Madunić..3
VINUM 18. 02. 25. Madunić..3
VINUM 18. 02. 25. Madunić.2
VINUM 18. 02. 25. Madunić.2
VINUM 18. 02. 25. Madunić..4
VINUM 18. 02. 25. Madunić..4
VINUM 18. 02. 25. Madunić.. 1
VINUM 18. 02. 25. Madunić.. 1