U Samoboru, u subotu, 16. studenog 2024. na Trgu Matice hrvatske održat će se Dani samoborske češnofke!
Pripremio: Tomislav Radić
Manifestacija je posvećena domaćem gastro proizvodu koji je zaštićen i na razini Europske unije oznakom zemljopisnog podrijetla, kao prvi polutrajni proizvod iz Hrvatske zaštićen na području cijele EU!
Uz češnofku u glavnoj ulozi, organizatori iz udruge Samoborska češnofka, pripremili su od 14 do 19 sati tradicionalnu samoborsku gastro ponudu. Moći će se kušati “tenki kolač” Rudarsku greblicu (također zaštićeni proizvod na razini EU), samoborska vina za osvježenje i zagrijavanje iz podruma obitelji Filipec i Pavlin, uz neizbježne kremšnite, bermet i muštardu.
Za najmlađe je pripremljen zabavni dječji kutak uz cjelodnevnu radionicu, za velike i male. Tu će biti i pečeni kesteni, a uz kuhano vino moći će se zacupkati, možda i zapjevati uz glazbu DJ-a i melodije tamburaškog sastava “Od sumraka do zore”.
Za ljubitelje samoborskih mesnih delicija, uz mogućnosti kušanja Samoborske češnofke i informiranja o njezinim posebnostima, održat će se i radionica spravljanja Samoborske kotlovine, koju će voditi Danijel Jednar, majstor u pripremi tog jela.
Samoborska češnofka, pojašnjava predsjednik udruge Samoborska češnofka Igor Runtas, tradicijski je proizvod samoborskog kraja, jedan od njegovih najboljih gastro brendova, a proizvodi se od posebnih kategorija svinjskog mesa uz dodatak govedine ili junetine i začina. Posebnost joj daje uvarak od češnjaka ukuhanog u vinu, kao i dimljenje na bukovim drvima. Izdvaja se i tradicionalnim načinom povezivanja. Češnofke se “špajlaju”, odnosno ručno povezuju u par malim drvenim štapićem. Iako je receptura poznata, priprema Samoborske češnofke iziskuje iskustvo i strpljenje.
Ulaz na Dane Samoborske češnofke je besplatan, a uz organizatore iz udruge Samoborska češnofka, manifestaciju podupiru Grad Samobor, Zagrebačka županija, Turistička zajednica grada Samobora, Komunalac Samobor i udruga Rudarska greblica.