Skip to content

Mediteran – nove slike: izložba Matka Trebotića u Metkoviću

Mediteran kroz povijest, u sadašnjem dobu, oživljen u sjećanjima i pamćenju, u pričama i legendama, u životu i smrti, ostavlja svoj duboki trag u opusu Matka Trebotić

Svakako jedan od najistaknutijih suvremenih hrvatskih likovnih umjetnika, slikar s iznimnim međunarodnim ugledom, Matko Trebotić, 9. listopada ove godine otvorio je u Metkoviću, u GKS svoju novu samostalnu izložbu Mediteran nove slike.

Mediteran je trajno nadahnuće Matka Trebotića, prostor i vrijeme prebogat izrazitom ljepotom, privlačnošću ambijenata, složenom poviješću i čudesnim životom na obalama mora koje istodobno spaja sve točke, sve moguće dodire ili ih dovodi u konfrontaciju.

Mediteran kroz povijest, u sadašnjem dobu, oživljen u sjećanjima i pamćenju, u pričama i legendama, u životu i smrti, ostavlja svoj duboki trag u opusu Matka Trebotića.

Slikar je kreirao sagu o jednom nesvakidašnjem prostoru, u kome su se rađale i umirale brojne civilizacije, nastajali i nestajali gradovi i luke, mornari i poljodjelci.

Trebotić je nadahnuto stvorio priču o moru i ljudima, o življenju i suživljenju, priču u kojoj ne malu ulogu ima i Hrvatska.

Često se ističe u kako Hrvatsku krasi  mediteranski karakter, doista Hrvatska je ostavila značajan biljeg o svom postojanju.

Specifična motivika Mediterana i osebujni kolor Matka Trebotića sjajno su kristalizirani u djelima novoga ciklusa posvećenih Mediteranu.

                                  

Fotografije: Metkovicnet.com

Optimized by Optimole