Skip to content

Susret povijesti i virtualne stvarnosti u Beču – Posljednji dani Pompeja

Posjetitelji izložbenog prostora u bečkoj dvorani Marx Halle odnedavno mogu doživjeti posljednje dane Pompeja u multimedijalnoj izložbi koja uz pomoć virtualne stvarnosti spaja povijest i zabavu

Lara Kuš

Vulkanska erupcija Vezuva 79. godine potpuno je uništila antički grad Pompeje. Bila je to jedna od najvećih i najfascinantnijih katastrofa tadašnjeg doba. Danas uz pomoć najmodernije tehnologije posjetitelji mogu uroniti u „Posljednje dane Pompeja“ i izbliza doživjeti tragični događaj. Središte izložbe je imerzivni prostor u kojem se s pomoću nevjerojatnih projekcija i zvučnih kulisa pripovijeda priča o zadnjim danima antičkog grada. Vrhunac izložbe predstavlja „metaverzum“ u kojem posjetitelji s pomoću naočala za virtualnu stvarnost mogu prošetati virtualnim prostorijama vile nastale mješavinom različitih pompejskih kuća.

Iskustvo posjeta izložbe nadopunjeno je informativnim pločama koje objašnjavaju svakodnevicu u Pompejima, prehrambene navike nekadašnjih stanovnika, modu te tijek razarajuće erupcije kao i otkopavanje grada u 18. stoljeću. Kako ističe kustosica muzeja Miriam Huescar, cilj izložbe je privući posjetitelje koje inače ne zanima povijest, ali treba pripaziti da zabavni aspekt izložbe ipak ne zasjeni onaj poučni.

Izložba se temelji na isprobanom konceptu koji je polučio uspjeh kako u dvorani Marx Halle tako i u svijetu. Kao i kod prijašnjih izložbi „Monetov vrt“, „Frida Kahlo“ i „Tutankamon“ multimedijalno učenje omogućeno je kroz kombinaciju replika, informativnog materijala, imerzivnih prostorija te tehnologije virtualne stvarnosti.

Tko posjeti Napulj može na licu mjesta posjetiti ostatke antičkog grada Pompeja. Imerzivne izložbe nude pak „drugačiji način putovanja“. Također, one podižu svijest o važnosti očuvanja ovakvih kulturnih baština jer je „povijest temelj našeg društva“, objašnjava Huescar.

Optimized by Optimole