I plav i zdrav!
Boris Markuš
Na Rivijeri Crikvenica jedna namirnica ima toliki značaj da joj je posvećen cijeli mjesec. To je plava riba, nutritivno bogata namirnica, a ribarstvo je stoljećima bilo jedno od glavnih zanimanja Crikveničana. Generacije ribara su kroz svakodnevnu tešku borbu za preživljavanje usavršavale svoja znanja i vještine pa ne čudi stoga da su crikvenički ribari već od 18. stoljeća bili iskusni i poznati majstori u lovu na plavu ribu, ali i ostale ribe.
Danas bogata tradicija ne živi samo u sjećanjima i zapisima. Među ostalim, o njoj pričaju i manifestacije u Crikvenici koje spajaju ljubav prema moru, tradiciju i suvremenost.
Jedna od manifestacija koja slavi ovdašnju tradiciju jest „Mjesec plave ribe“, u organizaciji Turističke zajednice Grada Crikvenice i brojnih partnera u projektu, koji je u svojim počecima zamišljen kao „tjedan“, ali zbog velikog interesa i sadržaja koji se želi pokazati, „tjedan“ je postao „mjesec“. Ovogodišnji „Mjesec plave ribe“ održava se od 20. rujna do 20. listopada, a vezan je za projekt „Cesta plave ribe“, u sklopu kojega ugostiteljski objekti na našoj rivijeri tijekom cijele godine u ponudi imaju specijalitete od plave ribe.
Pred nama je zdravih, zabavnih i „plavih“ mjesec dana na Rivijeri Crikvenica.



