Skip to content

Nina Turina u Alvoni

Fotografska instalacija Točke nestajanja svojim rasporedom preslikava oblik snimaka nadzorne kamere, a dokumentira teritorij na granici između Slovenije i Hrvatske

Prezentiranje mladih umjetnika kojima je afirmacija i prepoznavanje na likovnoj sceni vrlo važan poticaj u njihovom stasanju jedan od osnovnih pokretača djelatnosti Galerije Alvona te je tako proteklog petka uz prisustvo brojnih prijatelja i ljubitelja umjetnosti promovirana prva samostalna izložba mlade vizualne umjetnice iz Buja, Nine Turina.

Ovim multimedijalnim projektom pod nazivom Četiri strane svijeta – Four corners of the world istražuje odnos između teritorijalnih granica, slobode kretanja i (nacionalnog) identiteta, te njihov položaj u odnosu na postojeći sustav i strukture moći. Što znači sloboda kretanja i kako ona izgleda u današnjoj socio-političkoj klimi, pitanja su koja umjetnica preispituje kroz istraživanja koja prevodi u mediju fotografije, videa i instalacije.

Izložba je vrlo suptilno postavljena prezentirajući pažljivom promatraču niz vrlo kompleksnih poruka mlade umjetnice. Kartografije identiteta serija je slika koje su nastale skeniranjem listova stvarne putovnice uz određenu intervenciju autorice, a kojima se naglašava proces otkrivanja identiteta tijekom prelaska granica skeniranjem putovnice.

Rad koji se sastoji od četiri reflektirajuća pleksiglas panela, koji otkrivaju povezanosti boja putovnica s njihovom “moći” referira se na poznat izraz “Četiri strane svijeta” koji se odnosi na orijentaciju i smjerove kretanja, te ujedno predstavlja širinu, rasprostranjenost i slobodu, dok je samo značenje tog izraza u današnjoj društveno-političnoj klimi izuzetno i zabrinjavajuće ograničavajuće.

Fotografska instalacija Točke nestajanja svojim rasporedom preslikava oblik snimaka nadzorne kamere, a dokumentira teritorij na granici između Slovenije i Hrvatske. Dok nadzorne kamere obuhvaćaju široku perspektivu ovaj rad dokumentira detaljniji, dublji i bliži pogled – reflektirajući tako zapravo ljudsku perspektivu koja nastoji ne generalizirati stvari, već ih sagledati iz bližeg kuta.

Centralno mjesto na izložbi pripalo je video radu I rijeke pamte koji je snimljen na rijeci Dragonji. Rad konkretno komentira jedan tragičan slučaj koji se odvio u pokušaju ilegalne migracije na granici između Hrvatske i Slovenije. Preklapajući snimak toka rijeke sa snimkom ruke koja gumicom briše “sjećanja”, i ljudskim glasovima koji recitiraju dio europske regulative 1052/2013 kojom se uspostavio

europski sustav nadzora granica, naglašava se nemoć pojedinca u kontrastu sa zakonima, a kamen s isklesanim brojem europske regulative naposljetku se potapa u rijeku poput nevinog izgubljenog života…

U bijeli svijet I serija je reljefa koja sadrži znakove i signalizaciju koja okružuje granice i granične kontrole. Istražujući znakove koji ukazuju na kretanje i moguće smjerove, autorica ih postavlja izvan njihovog konteksta, a uklanjanjem suvišnih informacija i boja, nastaju “slijepi” znakovi. Postavljeni pored fotografije zida U bijeli svijet II, koji je pronađen blizu granice, ova dva rada međusobno se nadopunjuju i suprotstavljaju, odražavajući tako simboliku koja okružuje migracije i slobodu kretanja.

Nina Turina po završenom studiju Grafičkih i interaktivnih komunikacija na Sveučilištu u Ljubljani, magistrirala je na studiju Vizualnih umjetnosti na Sint Lucas School of Arts u Antwerpenu, a ove godine upisala je Kustoski smer na Kraljevskoj Akademiji likovnih umjetnosti u Ghentu u Belgiji. Od prošle godine vodi studio za vizualne komunikacije uz koji se bavi grafičkim dizajnom, ilustracijom i fotografijom, te surađuje s klijentima diljem Europe. Istovremeno, njeguje svoju umjetničku praksu kroz različite medije poput fotografije, videa i instalacije. Sudjelovala je na međunarodnom kulturno-umjetničkom projektu EPEKA u Turskoj, te na skupnim izložbama u Španjolskoj i Belgiji.

Ovo je njezina prva samostalna izložba koja je pokazala iznimnu zrelost i posvećenost u pristupu te će zacijelo svojim umjetničkim istraživanjima ostaviti samo njoj svojstven trag u suvremenoj likovnosti.

Izložba ostaje otvorena do 9.kolovoza.

Izložbeni program Galerije Alvona realiziran je uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Istarske županije i Grada Labina.

Optimized by Optimole