Skip to content

Uspješno završena sezona 2023./2024. u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića

Dječje kazalište Branka Mihaljevića u sezoni 2023./2024. ostvario je sve planirane aktivnosti. Pripremljeni su novi premijerni naslovi i sezona je završena sa četiri premijerno izvedena naslova i jednom obnovom: „Tajni vrt“, „Palačinka, pjesmuljak, puž, put i patuljak“, „Mendolena i Matija“, „Četiri čudesne nezgode“ te obnova predstave „Priča s morskog dna“. Na programu smo imali i 10 repriznih naslova iz prošlih sezona

Priredio: Boris Markuš

Osim naših programa, brojna su događanja kao što su koncerti, stand-up izvedbe, gostujuće predstave za djecu i odrasle, radionice te koncerti održani upravo u našem kazalištu. Ukupno 243 programa održano je u zgradi kazališta za ukupno 44 763 posjetitelja.

Odigrali smo 198 predstava iz premijernog i repriznog programa. Naše je predstave u protekloj sezoni pogledalo 35.664 gledatelja, od toga u Dječjem kazalištu izvedeno je 163 predstava za 29.179 gledatelja, a na festivalima i gostovanjima 35 predstava za 6.485 gledatelja. Na tri radionice u organizaciji Kazališta sudjelovalo je 170 djece i odraslih.

U kazalištu su izvedene 23 predstave gostujućih kazališta, koje je pogledalo 4 749 gledatelja.

Održano je 19 vanjskih događanja, koje je posjetilo 4 180 posjetitelja.

Najviše su puta izvedene predstave: „Mendolena i Matija (57), „Tajni vrt“(35) i „Četiri čudesne

nezgode“ (23).

Svoje su premijere Godišnjih produkcija (njih 5) imali i naši studiji Plesna igraonica Početnica, Baletni studio, Dramski studio za osnovnu školu (dvije premijere) i Dramski studio za srednjoškolce.

U Kazalištu su održane i tradicionalne manifestacije: Djeco kazalište vas zove 2023., 15. Noć

kazališta i 3. Tjedan bajki.

Primili smo 5 nagrada i priznanja.

Na 12. Bugojanskom lutkarskom bijenalu, predstavi “Djedova priča” dodijeljena je nagrada

Dječjeg žirija Festivala za najbolju predstavu.

Na 30. Međunarodnom festivalu pozorišta za decu, u Subotici, dodijeljene su dvije nagrade

predstavi „Djedova priča“. Ivici Lučiću za ulogu djeda i Maji Lučić za originalnu dramaturšku koncepciju predstave.

Na 29. Lutkarskom proljeću, u Vukovaru, Ivici Lučiću, ravnatelju i glumcu Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića dodijeljeno je veliko priznanje za dosadašnji rad – nagrada za životno djelo – povelja „Zvonko Festini“, koju dodjeljuje Hrvatski centar UNIMA, za doprinos umjetnosti hrvatskog lutkarstva.

Na 3. Slavonskom KaFeu, Gordan Marijanović dobio je nagradu za najboljeg mladog glumca, za ulogu Matije u predstavi „Mendolena i Matija“, koju autorski potpisuje zajedno s kolegicom Aretom Ćurković, Ivankom Mazurkijević, Damirom Martinovićem Mrletom i Mariom

Tomaševićem.

Predstava kojom započinjemo sezonu 2024./2025. – mjuzikl za djecu “Postolar i vrag” uspješno je premijerno izvedena na najvećoj kulturnoj manifestaciji na istoku hrvatske Osječkome ljetu kulture za koju Dječje kazalište od njenoga osnutka priprema premijerni naslov.

Hvala vam što ste nas pratili u protekloj sezoni, svim gledateljima i kolegama novinarima želimo veselo ljeto i ugodan odmor.

Veseleći se novoj sezoni srdačno vas pozdravljamo!

Tatjana Grganović, prof.

Optimized by Optimole