Skip to content

Novi vizualni identitet Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije

Na natječaju za dizajn vizualnog identiteta Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije koji je organiziralo Hrvatsko dizajnersko društvo rad Andreja Filetina i Mile Marine Burger iz studija Filburg pod nazivom ‘Lipo li je’ odnio je pobjedničku nagradu

Tena Cuculić

Na javno-pozivni natječaj pristiglo je ukupno 20 radova, a Ocjenjivački sud sastojao se od stručnih i cijenjenih imena hrvatskog dizajna kao i predstavnika naručitelja.

‘Ocjenjivački sud pohvaljuje prepoznavanje komunikacijskog potencijala pojma ‘Dalmacija’ te visoku razinu razrade predloženog rješenja. Posebno uočavamo širok spektar primjena i razvoj predloženog identitetskog sustava koji je usklađen u svim elementima.’, prenio je HDD.

Razgovarali smo s autorom koncepta i pitali što stoji iza ovog rješenja.

‘Ovim prijedlogom cilj nam je bio stvoriti sustav koji prvenstveno svojom atmosferom odiše jedinstvenim dalmatinskim pristupom životu, sustav koji će svakom svojom inkarnacijom gledatelja intuitivno potaknuti da pomisli (ili, još bolje, osjeti): “Lipo li je.“, započinje Andrej Filetin, suvlasnik studija i nagrađivani hrvatski dizajner.

U posljednja dva desetljeća rada, Andrej Filetin dizajnirao je na stotine projekata u online i offline prostorima, žirirao niz dizajnerskih natjecanja, vodio multidisciplinarne kreativne timove i radio s klijentima na četiri kontinenta.

Filburg je studio za branding, dizajn i komunikacije sa sjedištem u Zagrebu. Portfolio studija uključuje radove za javnu upravu, međunarodne organizacije, startupe i MSP-ove u Kini, Australiji, Europi i SAD-u. Rad studija nagradili su Art Directors Club New York, United Kingdom Sign Design Society, Hiiibrand, awwwards i drugi a kreativna rješenja studija objavljena su na izložbama, u publikacijama i dizajnerskim magazinima kao što su Zagreb Design Week, Izložba hrvatskog dizajna, Print, How, Atlas of Graphic Design, First Choice i dr. Povrh osmišljavanja vizualnih i brand narativa Filburg je specijaliziran za oblikovanje vizualnih identiteta i ključnih poruka te oblikovanje svih vrsta primjena vizualnih identiteta uključujući digitalne kanale.

‘Kao ključni motiv našeg prijedloga idejnog rješenja odabrali upravo pučinu, motiv nabijen mnogostrukom simbolikom ali prije svega motiv koji omogućava atmosferičan pristup vizualnom sustavu, onaj koji ima potencijala prenijeti dalmatinski stil života na komunikativan a elegantan način.’, nadovezuje se.

O važnosti i uspješnosti rada, najbolje prenosi i sama struka.

‘Predloženi rad je nedvosmisleno uspješan, vođen jasnom temom, izbjegavajući čestu zamku natječajnih prijedloga koji se mogu doimati kao niz nepovezanih grafičkih senzacija.’, naveo je ocjenjivački sud natječaja i jednoglasno reflektore okrenuo upravo na ovo vizualno rješenje koje će predstavljati Dalmaciju u svijetu za sve nas.

Više o studiju Filburg pogledajte na njihovoj web stranici

Optimized by Optimole