Skip to content

LIKOVNA KOLONIJA LU KULE KNEGINEC S MEĐUNARODNIM SUDJELOVANJEM / FOTO, VIDEO

Likovni umjetnici sa šireg područja Hrvatske te iz Mađarske i Slovenije, svoja djela stvarali su na Varaždn Bregu, na imanju 150 godina stare kurije Antunović-Lukavečki, gdje su se kroz povijest odvijala brojna značajna društvena okupljanja

U subotu 13. srpnja 2024. godine, Likovna udruga “Kula Kneginec” održala je još jednu, već tradicionalnu, likovnu koloniju u sklopu programa obilježavanja Dana Općine Gornji Kneginec. Ove godine likovni umjetnici sa šireg područja Hrvatske te iz Mađarske i Slovenije okupili su se i stvarali na Varaždin Bregu, na imanju 150 godina stare kurije Antunović-Lukavečki.

Prema dostupnim povijesnim zapisima, u kuriji Antunović-Lukavečki odvijala su se brojna društvena okupljanja te su domaćini Ema Antunović i njen suprug, vojni časnik i kapetan austro-ugarske vojske, u njoj ugošćavali poznate ličnosti kao što su banovi Rauch i Skerlecz. Nakon smrti svog supruga Ema Antunović, radi njega poznata po nadimku “Kapetanka”, preuzela je brigu o njihovom imanju na Varaždin Bregu, gdje se aktivno bavila vinogradarstvom i drugim gospodarskim aktivnostima. Njena posvećenost vinogradarstvu dala je značajan doprinos razvoju te gospodarske grane u regiji, a njen rad i život na Varaždin Bregu ostavili su trag u lokalnoj povijesti i kulturi. Ema je ostala zapamćena po svom aktivnom društvenom angažmanu te sudjelovanju u lokalnim kulturnim i gospodarskim inicijativama. Tako je, primjerice, 1940. godine na izložbi vina u organizaciji Zagrebačkog zbora nagrađena zlatnom diplomom, koja se još uvijek čuva u kuriji Antunović-Lukavečki. Obzirom na povijesni značaj ove kurije, likovni je susret dodatno obogatilo gostovanje Dama u povijesnim haljinama iz udruge DUPOH.

Riječi dobrodošlice okupljenim gostima uputili su predsjednica Likovne udruge „Kula Kneginec“ Brigita Vitez, vlasnica kurije Žaklina Lukavečki, načelnik Općine Gornji Kneginec Goran Kaniški, direktorica Turističke zajednice Varaždinski Bregi Ivana Cvek Vidić te pjesnikinja i žiteljica Varaždin brega Nada Starčević Lopac. U zabavnom dijelu kolonije prof. Ružica Marušić-Vasilić, pjesnikinja i članica udruge Kula Kneginec, kao i član udruge Ivan Keretić interpretirali su svoje stihove. Svrha ovog likovnog susreta s temom „Povijesnim putevima Varaždin brega“ bila je promovirati umjetnost, poticati kreativnost i stvaralaštvo, razvijati međužupanijsku i međudržavnu suradnju te upoznati goste s povijesnim znamenitostima i ljepotama Varaždin Brega.

U likovnoj koloniji sudjelovali su brojni slikari, i to As Ivo, As Marinka, Benković Silvija, Brkić Anđelko, Fažon Toni, Goričanec Teodor, Gregurec Vinko, Gregurić Josip, Horvat Alojz, Horvat Mirko, Katić Renata, Katić Stjepan, Klarić Kristinka, Klemenčić Marija, Klobučarić Mirjana, Lončar Valerija, Masten Jana, Masten Marijeta, Mustač Medarov Franjo, Nemec Ivica, Pavlič Marija, Pavlović Dražen, Petković Marijan, Petković Milena, Podovec Dragan, Rajn Koraljka, Rajn Mladen, Rajnović Ines, Stipan Marija, Stunja Milan, Toplak Živko, Végh Erika, Vertarics Katalin, Živčec Zvonko i Žmegač Bibiana te skulpturisti Kerovec Stjepan (drvo), Turić Mate (kamen) i Radnai István (drvo).

Pogledajte galeriju 150 foto!

Optimized by Optimole